x

Djeca koja sanjare imaju veliki potencijal da se razviju u kreativce

Razgovarajte sa njima, čitajte zajedno knjige, crtajte, slažite lego kocke...

Ako ste počeli da se brinete što vaš mališan previše vremena provodi ne radeći "ništa", odnosno sanjareći, odahnite. To što vam izgleda rasijano i previše introvertno može da govori o senzibilitetu osobe čiji je unutrašnji svijet izuzetno bogat, a iz njega će vremenom da se pojave mnoge lijepe i velike stvari.

Psihoanalitičar Bruno Klavje upozorava roditelje da ne bi trebalo da grde djecu kada ih "uhvate" da maštaju, jer tako sputavaju njihovu posebnost.

- Kada mališani budni sanjaju, znači da imaju veliki potencijal da se razviju u kreativce, umjetnike, intelektualce. Sanjarenje je često odraz lične snage i može da bude u službi imaginacije, aktivnosti, napretka. U tom momentu dijete je uspjelo da se odvoji od stvarnosti, stvara različite slike u glavi, a mašta mu omogućava da se spoje duh i tijelo i tako izrazi ono nesvjesno. Tako su počinjali i najveći genijalci. Iskoristite taj potencijal djece i umjesto da ih vraćate u realnost, pomozite im da budu još maštovitiji -- tvrdi Klavje

Razgovarajte sa njima, čitajte zajedno knjige, crtajte, slažite lego kocke... Međutim, ukoliko primjetite da mališan baš nikako ne uspjeva da bude na zemlji, već sve vrijeme "leti u oblacima" ili odjednom više nije prisutan ovdje, povlači se u sebe, ne čuje vas kada mu nešto govorite, onda je možda, ipak, trenutak da dublje porazmislite o njegovom stanju.

- To može da signalizira da ima neki problem, da mu se desilo nešto loše, o čemu ne želi da razgovara, pa sanjarenjem bježi iz stvarnosti. Tada je potrebno da razgovarate sa njim i pokušate da saznate šta mu se dešava i da mu pomognete - objašnjava psihoanalitičar.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.