x

stručnjaci savjetuju

Djeci dajite više povrća kako biste spriječili razvoj želje za slatkišima

Količina šećera u hrani za bebe treba biti manja, a roditelji maloj djeci trebaju davati više povrća kako bi spriječili razvoj želje za slatkišima, tvrde zdravstveni stručnjaci.

Istraživanje koje su proveli na Kraljevskom koledžu za pedijatriju i zdravlje djece pokazalo je da hrana za bebe na kojoj piše "bez dodatog šećera" često sadrži šećer, med ili voćni sok. U izvještaju se navodi da bi vlada trebala uvesti obavezne granice za količinu šećera, uključujući i šećer u voću i u dječjoj hrani.

Zdravstveni stručnjaci smatraju da roditelji maloj djeci trebaju nuditi gorke okuse, jer će to djecu štititi od propadanja zuba, loše ishrane i gojaznosti. Također, preporučuju da roditelji maloj djeci umjesto slatkih pića daju svježe voće, mlijeko ili nezaslađene mliječne proizvode.

Profesorica Mary Fewtrell koja je rukovodila ovim istraživanjem rekla je da proizvodi za bebe često imaju visok procenat voća ili slatkog povrća.

"Pasirana ili tečna dječja hrana upakovana u kesice također ima visok procenat šećera. Ukoliko dijete isisava hranu iz kesice, kasnije teže uči da jede kašikom. Hrana za bebe može biti označena kao da u njoj nema dodatog šećera, ali šećer iz voća također utječe na zube i metabolizam", rekla je Fewtrell.

Dodala je kako bebe imaju sklonost prema slatkim okusima, ali roditelji to ne bi trebali podsticati.

"Bebe su voljne isprobati različite okuse, ako im se pruži šansa. Zbog toga je veoma važno da se upoznaju s različitim okusima pa od malih nogu trebaju jesti brokule i špinat", pojasnila je.

Naglasila je da roditelji trebaju učiti o utjecaju šećera na dječiji organizam.

"Višak šećera je jedan od vodećih uzroka propadanja zuba. Čak 23 posto petogodišnjaka ima problema sa zubima", navela je dodajući kako šećer doprinosi i gojaznosti kod djece.

Naučni savjetodavni odbor za ishranu u Velikoj Britaniji preporučuje da šećer ne čini više od 5 posto dnevnog unosa energije za djecu koja imaju dvije i više godina, a još manje za djecu koja imaju manje od dvije godine. Istovremeno, rezultati Nacionalne ankete o ishrani ukazuju da je prosječan dnevni unos za djecu između šest mjeseci i tri godine 11,3 posto, što je dvostruko više od preporučene količine.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.