x

DJEVOJKA OBOLJELA OD RAKA GRLIĆA MATERNICE: ``Ove simptome sam prve osjetila``!

Djevojci od 24 godine dijagnostifikovan je rak grlića maternice. Ona je svoju priču podijelila na Facebooku kako bi ohrabrila sve žene da redovno idu na pregled i vode računa o svom zdravlju.

Naime, Heather Keating iz Irske, je otišla na ginekološki pregled i svom doktoru prijavila da ima krvarenje između ciklusa kao i nakon se*sualnog odnosa. Međutim, njen ginekolog je nije uputio na dalje preglede već joj je savjetovao da se vrati za godinu dana, tj. kada napuni 25 godina.

 

“Zato što sam imala 24 godine nisam imala pravo na besplatne briseve i ostale nalaze. Sve dok nisam postala anemična od tolikog krvarenja nisu me detaljno ispitali. Na kraju su rezultati pokazali da imam rak grlića maternice”, navela je Heder na svojoj Facebook stranici.

 

“Nikad, čak i u najgorim noćnim morama ne bih pretpostavila da imam rak. Pozvali su me u sobu u kojoj su bile papirne maramice na stolu. Tada sam znala sam da vijesti nisu dobre”, ispričala je Heather momenat kad je čula užasnu vijest o svom zdravstvenom stanju.

 

“Rečeno mi je da imam rak grlića maternice. Morala sam da idem na dalje analize koje bi provjerile da li se rak proširio.”

 

SIMPTOMI RAKA GRLIĆA MATERNICE:

 

Simptomi raka grlića maternice nisu očigledni. Zbog toga je veoma bitno da na vrijeme idete na kontrole koje podrazumijevaju briseve koji će utvrditi tip sekreta, kao i PAPA test.

 

Tek kada bolest uznapreduje može se desiti da dođe do krvarenja i to najčešće nakon se*sualnih odnosa. Bilo koje krvarenje između ciklusa je također alarm koji ne smijete da zanemarite.

 

U slučaju ove djevojke, ustanovljeno je da se rak nije proširio dalje od grlića maternice, te je u potpunosti hirurški odstranjen.

 

Četiri sedmice nakon operacije, Heather je dobila vijest da je rak u potpunosti uklonjen te da je sada ona zdrava.

 

“To je bio najgori periodu u mom životu. Niko ne bi trebalo da prolazi kroz to”, ispričala je ona.

 

Heather je podijelila svoju priču na društvenim mrežama kako bi pomogla ljudima da prepoznaju simptome ove bolesti u samom početku. Mnogi hvale njen potez i hrabrost.

(Tuzlanski.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.