x

Do sada neotkrivena tajna o životu Saše Popovića: Gdje je živio i ko je bio njegov deda?

Albert Ajnštajn vjenčao se sa Milevom Marić, ali i krstio dvoje od troje djece u Nikolajevskoj crkvi u Novom Sadu gdje je deda Saše Popovića, Steva Popović, bio glavni sveštenik.

Čuveni fizičar i njegova prva supruga su 1902. godine dobili prvo dijete, kćerku Elizabet - Lizerl za koju u historijskim zapisima stoji da je umrla odmah po rođenju, dok u nekim svjedočenjima piše da je data na usvajanje. Godinu dana kasnije par se vjenčao, a 14. maja 1904. godine su postali roditelji dječaka koga su nazvali Hans Albert. U julu 1910. godine se rodio njihov drugi sin Eduard.

Čovjek koji radi u porti crkve objasnio je sve u vezi sa Albertom i Milevom i potvrdio saznanja da su krstili djecu u crkvenoj porti gdje je po rođenju živio prvi čovjek "Granda".


- U ovoj crkvi su se prije više od 100 godina vjenčali Albert i Mileva. Ali ne samo to, krstili su i svoje dvoje djece 1913. godine. Nije Steva Popović, deda Saše Popovića krstio djecu, ali postoji zapis ko je to učinio. Steva je pred rat bio svešteno lice, od 1930. do 1960. godine. To je sve što mogu da vam kažem. Tačnije informacije o Milevi i Anštajnu ima sveštenik Miodrag, ali on ima službu tek sutra veče i trenutno nije tu - rekao je čovjek.

Sugrađanin Slavko koji je rekao da živi u neposrednoj blizini crkve, priča da je Saša Popović imao lijepo djetinjstvo.


- Moj deda je poznavao Sašinog dedu koji je bio sveštenik. Baš u tom crkvenom dvorištu gdje je i direktor "Granda" odrastao i živio krštena su deca Alberta Ajnštajna. Nekad su njegovi baba i deda imali štale i krave su držali i gajili. Bilo je to lijepo domaćinstvo. Ne vjerujem da je Popovićev deda imao priliku da upozna Alberta i Milevu, ali svakako da je to veoma značajno za naš grad i crkvu - rekao je Slavko.



Ovim povodom oglasio se i Popović koji je rođen 1954. godine, dok je njegov deda još bio u službi, pa je i živio u kući koja se nalazi u okviru crkvene porte.

- Nije mi poznat podatak da li je moj deda krstio djecu Milene i Alberta Ajnštajna. Ono što je sigurno, jeste činjenica da je punih 30 godina bio glavni sveštenik i to u periodu od 1933-1963. godine - rekao je Popović.

.

.

.

.

.

.

.

Izvor: Kurir

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.