x

Dobre higijenske navike počinju rano!

Imati dobre higijenske navike ne uključuje samo pranje ruku. Učenje vaše djece da imaju zdravu higijensku rutinu dok su mala može stvoriti navike koje traju cijeli njihov život.

Pranje kose

Većina male djece može se izvući pranjem kose dva ili tri puta tjedno. Prečesto pranje kose može isušiti mlado vlasište, čineći ga sklonijim peruti.

Kupanje

Mala djeca ili vole kupku ili je mrze. U dane bez šampona, temeljno kupanje možete pretvoriti u zabavnu igru. Napunite kadu i stavite djetetu igračke i neka ih sam kupa. Na taj način uči se i sebe kupati.

Toalet

Jednom kada mala djeca nauče toalet, morat ćete se usredotočiti na navike koje male dijelove održavaju čistima. Naučite ih da temeljito brišu od naprijed prema nazad i da nakon odlaska na toalet peru ruke. Ove zdrave navike će vam pomoći da smanjite iritaciju i spriječite infekcije.


Njega kože

Mališani i predškolci i dalje trebaju roditelje da im pomognu u njezi kože. U ovoj dobi su česte fleke na koži kao što su sljedeće:

  • osip
  • izbočine
  • kraste

Prije nego što se vaše dijete obuče nakon kupanja, pomozite mu da pregleda svoju kožu od glave do pete kako bi se uvjerio da nema novih mrlja koje trebaju njegu.

Oralna higijena

Čisti zubi i desni mogu spriječiti širok spektar zdravstvenih problema, uključujući loš zadah, karijes i bolesti srca kasnije u životu. Vaše dijete treba četkati i čistiti konac barem dva puta dnevno, ako ne i nakon svakog obroka. Starija djeca mogu nositi komplete četkica za zube u svojim ruksacima kako bi ih pratila u školi. Mlađa djeca vam mogu pomoći da izmjerite pune 2 minute koliko je potrebno za dobro četkanje.


Pranje ruku

Pranje ruku je sastavni dio dobre higijene. Pranje prije i poslije jela, nakon igranja u prljavštini ili s kućnim ljubimcima. Kao i nakon kontakta s nekim tko je bolestan je najbolji način za uklanjanje klica. Recite svom djetetu o važnosti dužine pranja sapunom koje je potrebno da otpjeva “Sretan rođendan” dva puta. Sredstva za dezinfekciju ruku nisu tako efikasna kao sapun i voda, pa ih koristite samo u krajnjoj nuždi.

Nokti

Nokti su plodno tlo za bakterije. Klice koje žive ispod noktiju vašeg djeteta mogu se lako prenijeti na njegove oči, nos i usta. Uložite u dobru četkicu za nokte i pomozite svom djetetu da očisti prljavštinu ispod noktiju prije spavanja. Tjedno šišanje pomoći će da se riješite prljavštine i smanjite mogućnost bolnih, uraslih noktiju.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.