x

Đoković je kralj igre: Dobio historijsko finale i srušio Federera! Osvojio petu titulu Wimbledona!

Novak Đoković je danas pobjedom nad Rogerom Federerom rezultatom 3:2 u setovima peti put osvojio Wimbledon. Prvi i treći teniser svijeta odigrali su spektakularan meč koji je trajao pet sati, a odlučen je u izuzetno uzbudljivom petom setu koji je prvi put u historiji odlučen u tie-breaku.

U prvom setu oba tenisera su odlično servirali i prva dionica igre riješena je u tie-breaku. Đoković je napravio tri naspram Federerova dva mini-breaka i prvi set riješio u svoju korist rezultatom 7:6(5).

I dok je prvi set trajao tačno sat vremena, drugi je bio okončan za samo 26 minuta. Federer je podsjetio na najslavnije dane, napravio je tri breaka i slavio s ubjedljivih 6:1 za poravnanje na 1:1 u setovima.


Treći set je bio preslikana kopija prvog. Oba tenisera su čvrsto držali svoje servise, a u tie-breaku Đoković je bio uspješniji i poveo je sa 2:1 u setovima rezultatom 7:6(4).


Federer je napravio dva vezana breaka sredinom četvrtog seta, a sve što je Nole uspio do kraja je vratiti jedan, te je Švicarac riješio četvrti set u svoju korist rezultatom 6:4 i poravnao na 2:2.

U odlučujućem, petom setu prvi je do break-lopti stigao Đoković. On je u četvrtom gemu imao tri od kojih su dvije bile vezane, ali ih je Federer uspio spasiti.

Ipak, Nole je do breaka koji se ispostavio odlučujućim stigao u šestom gemu kada je iskoristio prvu break-priliku i poveo sa 4:2. No, Federer je ekspresno uzvratio i vratio stvari na početak.


U 15. gemu petog seta Federer je napravio break i poveo sa 8:7, te je servirao za meč. Propustio je dvije vezane meč-lopte, a potom je Đoković iskoristio svoju prvu priliku za break i poravnao na 8:8.

Nakon što su oba tenisera osvojila po 12 gemova u petom setu po novim pravilima pristupilo se odigravanju tie-breaka u kojem je slavio Đoković za konačan rezultat meča 7:6(5), 1:6, 7:6(4), 4:6, 13:12(3).

Đoković je na taj način stigao do petog trofeja osvajača Wimbledona i 16. titule na Grand Slam turnirima. Ovo je bio 48. duel Đokovića i Federera, a srbijanski teniser vodi sa 26:22 u pobjedama.

.


.

.

.

.

.

.

.

(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.