x

Mjere predostrožnosti prilikom kupovine

Doktorica Kisić-Tepavčević objasnila: Šta ako u prodavnici dodirnemo nešto zaraženo?

Samo je bitno da svježe kontaminiranu ruku ne stavite na usta, nos, na respiratorni trakt .

Šta da radimo ako u slučaju kupovine dodirnemo nešto što je zaraženo koronavirusom, pitaju se mnogi. Odgovor je dala liječnica Darija Kisić-Tepavčević.

- Čak i ako je virus na koži, to nije ulazno mjesto. Ako operete ruke poslije toga, to je preventivna odgovarajuća mjera. Samo je bitno da svježe kontaminiranu ruku ne stavite na usta, nos, na respiratorni trakt - objasnila je Kisić-Tepavčević prilikom gostovanju na Radio-televiziji Srbije.

Zamjenica direktora Instituta za zdravlje Srbije, inače rođena Sarajka, detaljnije je objasnila koje bi mjere predostrožnosti trebalo preduzeti kada su u pitanju namirnice, ali i kese iz prodavnice.

- Ja se ponašam isto kao do sada. Kada se vratim iz nabavke, odložim kese, izvadim namirnice i potom operem ruke. Nećete se zaraziti ako kesu stavite u usta, a vjerujem da to ne radite. Jeste suština u higijenskim mjerama, ali se odnose na redovnu higijenu ruku.

Čak i ako se uzročnik infekcije (virus) nađe na ruci, nećemo se razboljeti ako ne diramo usta ili oči, odnosno ako ga ne unesemo respiratorno ili konjuktivno - rekla je ona, prenosi Mondo.

Da li ćemo se zaraziti ako pojedemo nešto što na sebi ima virus, odnosno ako pojedemo virus?

- Ne, nećemo se zaraziti, jer je utvrđeno da se na taj način ne uzrokuje bolest. Prvobitne hipoteze su bile da se ovaj virus prenio putem namirnica sa pijace u Vuhanu... Međutim, naknadna istraživanja su isključila tu mogućnost - dodala je Kisić-Tepavčević. 

.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.