x

Dom paelle i beskrajnog zelenila: Grad koji je dostojna "zamjena" za Barcelonu

Valencia je izvrstan grad za bicikliste, stoga unajmite bicikl i posjetite Ruzafu, četvrt južno od neoklasične arene za bikove. Četvrt je poznata po malim bistroima i barovima, te po starinskim trgovinama na Carrer de Cadisu.

Mnogima koji putuju u Španjolsku prvi su izbor Madrid ili Barcelona. Često se u zadnje vrijeme spominju i Andaluzija i njene ljepote, no grehota je propustiti sve što nudi i treći španjolski grad po veličini – Valencia. Da dalje ne opisujemo, prenosimo tekst s britanskog Guardiana, sa savjetima kako se u ovom španjolskom gradu osjećati poput domaćina.

Hrana

Valencia je dobro poznata po agrumima, plodovima mora i riži, a gastronomska scena je ovdje prilično brzo rasla posljednjih godina. Ipak, izvrstan obrok i dalje nije ludo skup. Velika fideuà od školjki – odnosno valencijanska paella spravljena s tjesteninom umjesto riže – stoji 80 kuna u restoranu Yuso u starom gradu, što se čini i više nego dobrom cijenom.

Isplati se uživati i u ponudi tapasa u četvrti Benimaclet, u blizini sveučilišta. La Negri je otvoren prije dvije godine i priprema valencijanske specijalitete kao što su kroketi od šunke i jaja s tartufima, no nađe se tu još svašta pa tako eksperimentiraju i s gyozom od crvenih škampa i baoom od govedine.


Inspiracija

Glazba je za stanovnike grada prilično bitna, a još je važnije da u besplatnoj glazbi uživo može uživati gotovo svatko. Nedjeljom ujutro bendovi sviraju besplatno u parkovima kao što su Viveros/Jardins del Real i La Pérgola.

Naravno, glazba uživo česta je i u kafićima, a jedno od sjajnih mjesta je i Festinar, kafić u El Cabanyalu, staroj ribarskoj četvrti uz plažu, poznatoj po šarenim pločicama na zgradama. Festinar četvrtkom navečer održava jazz koncerte uz pizzu i pivo, a upad rezervirajte na Instagramu.

Četvrt koju valja obići

Valencia je izvrstan grad za bicikliste, stoga unajmite bicikl i posjetite Ruzafu, četvrt južno od neoklasične arene za bikove. Četvrt je poznata po malim bistroima i barovima, te po starinskim trgovinama na Carrer de Cadisu. Ovdje je mirnija atmosfera nego u centru, gdje može postati kaotično, a zadnjih 15 godina četvrt doživljava pravi uzlet. Instagram je prepun objava iz ovih kafića, a svaki ima terasu gdje se ispijaju sjajni kokteli nakon posla. Ljubitelji džina trebaju posjetiti Cafe Tula.


Zeleno, samo zeleno

Nakon što su poplave praktički uništile Valenciju 1957. godine, grad je skrenuo tok rijeke Turie, ostavljajući staro korito koje je prolazilo kroz središte grada praznim i zapuštenim. U jednom trenutku vlada je taj dio htjela iskoristiti za autocestu, no građani su se pobunili.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća započelo se veliko uređenje okoliša, a sada je cijeli gradski centar ujedinjen zelenim pojasom. Iznajmite bicikl i slijedite rutu kroz vrtove, koja traje deset kilometara. Na njihovom istočnom kraju nalazi se poznati Grad umjetnosti i znanosti, kompleks ultramodernih koncertnih dvorana i muzeja koji je projektirao lokalni arhitekt svjetskog glasa Santiago Calatrava.

Gdje odsjesti

Hotel Marqués House (noćenje za dvoje oko 900 kuna) nalazi se u obnovljenoj kuriji u centru grada. Bar, koji je dizajnirao lokalni proizvođač keramike Lladro – priprema moćni agua de Valencia, gradski koktel, s džinom, votkom, cavom i svježim sokom od naranče.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.