x

Domaći sladoled: Vrijeme je da sva čula uživaju

Znate li nekoga da ne voli sladoled? Možda! Ali je to najmalobrojnija populacija na planeti. Sladoled je vjerovatno najomiljenija poslastica, a oni koji drže do linije često preskoče glavni obrok kako bi uživali u idealnom spoju teksture, ukusa, mirisa i osjećaju da su se zaista osvježili.

Znate li da je, pored voća, ovo i jedna od najstarijih poslastica, koju je smislio čovjek, te da su ga nekad jeli isključivo vladari. Iako je karakterističan za ljetne dane, na ulicama se već mogu vidjeti prodavci koji imaju pune ruke posla jer je za sladoled uvijek pravo vrijeme.


Istorijat

Ova poslastica vezuje se još za period drevne Kine, gdje su na dvorovima pravili mješavinu leda i mlijeka, dobijajući ono što predstavlja preteču današnjeg sladoleda.

I stari Rimljani su uživali u osvježavajućim ukusima, car Neron je miješao snijeg i led sa planina sa različitim vrstama voća.

Također, ništa manje oduševljen ovom poslasticom nije bio ni Marko Polo, prvi Evropljanin koji je probao modernu verziju sladoleda, a potom je i donio u rodnu Italiju u 13. vijeku, o čemu je pisao i u svojim putopisima.


Priprema

Postupak pravljenja sladoleda opisan je u brojnim kuharima iz perioda od 16. do 19. vijeka. Poslastičari su donosili ogromne količine leda u velike bazene. Led se posipao solju kako bi mu se snizila temperatura, a potom mrvio. Posude sa slatkom kremom i različitim vrstama voća spuštale su se u bazen, a potom se sve ručno miješalo.

Najveći problem bila je činjenica da su bazeni pravljeni od kalaja, koji je u dodiru sa kiselinama iz sladoleda ispuštao otrovne materije, pa je to bio razlog velikom broju trovanja. Nažalost, veza između načina pripremanja sladoleda i trovanja otkrivena je tek u savremenom dobu.

Ipak, moderan način pravljenja sladoleda kakav danas znamo u Evropu su donijeli Arapi, koji su za vrijeme vladavine na Siciliji naučili Italijane vještinama zamrzavanja slatkog krema.


Domaći sladoled

Sastojci:

300 ml slatke pavlake

600 ml mlijeka

75 g šećera

3 žumanca

Priprema domaćeg sladoleda:

Stavite slatku pavlaku, mlijeko i šećer u posudu i pustite za zavriju. Mikserom izmiksajte žumanca. Kad smjesa od mlijeka provrije dodajte jedan dio u žumanca kako biste spriječili da se zgrušaju.

Zatim sve opet stavite na slabu vatru i miješajte malo brže. Kada smjesa dostigne temperaturu od 80 stepeni, možete je maknuti s vatre. Ostavite da se hladi.


Zanimljivosti

NASA je sprovela interno istraživanje po kome je sladoled jedna od tri namirnice koje najviše nedostaju kosmonautima kad izađu iz Zemljine orbite.

Neki od najčudnijih ukusa ikad napravljenih su svakako sladoled sa ukusom čili papričice i avokada.

Ljudi čiji je posao da degustiraju nove ukuse sladoleda čine to kašičicom koja je napravljena od najčistije legure zlata.


(Nezavisne.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.