x

Dopadljiv i jeftin, no slabo se prodaje: Hoće li Lada ugasiti model XRAY

Snimak dva vozila marke Renault Clio, očito testnih primjeraka, u krugu fabrike AvtoVAZ u Toljatiju (Rusija) ponovo je aktuelizirao špekulacije o prestanku proizvodnje Lade XRAY.

Za one manje upućene: Renault je vlasnik najvećeg ruskog automobilskog proizvođača, Clio pripada istoj klasi kao i XRAY. Slika dva francuska superminija bila je signal da bi na ruskim proizvodnim trakama Clio mogao zamijeniti XRAY.

Već duže vrijeme špekulira se da će AvtoVAZ ugasiti proizvodnju XRAY-a. Razlog je slaba prodaja – Ladin kompakt zauzima tek 21. mjesto na matičnom tržištu, u prvih pet mjeseci ove godine pronašao je put do manje od 7.000 kupaca.

Da stvar bude gora, Lada XRAY ograničena je nastup na tržištu Rusije jer u ostatku Europe Renault ne želi stvarati konkurenciju Dacia Sandero Stepwayu od kojeg je ruski model preuzeo platformu.

Šteta, jer je XRAY dopadljiv model, posebno u Cross verziji koja posjeduje LADA Ride Select, sistem koji mijenja pogon 4x4 i pruža izbor nekog od pet režima vožnje (ESC On, Sport, Snijeg-blato, Šljunak, ESC Off).

Prema nekim izvještajima, dnevna proizvodnja XRAY-a nije veća od 30 primjeraka iako osnovni model, pokretan 1,6 litarskim benzincem (106 KS), košta svega 545 hiljada rubalja, odnosno manje od 13.500 KM.

Iz AvtoVAZ-a su još jednom demantirali vijesti o prestanku proizvodnje, napomenuvši da lansiranjem specijalnih verzija nastoje poboljšati prodaju Lade XRAY. Tako je već lansirana Instinct serija s crnim krovom, kućištima bočnih ogledala, novim pragovima, 8-inčnim zaslonom infotainment sistema, kamerom za vožnju unazad…


(Radio Sarajevo)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.