posebno druženje medija
Druženje predstavnika medija i obilazak Hercegovine u sklopu manifestacije Salon žilavke! (Foto+Video)
Salon žilavke, već sada tradicionalna manifestacija, ove godine je trajala tri dana u periodu od 15. do 18. avgusta. Organizatori su se i ovoga puta potrudili da sve bude na vrhunskom nivou, a ovogodišnja manifestacija je imala dvodnevnu uvertiru za predstavnike medija.
Tura za medije u sklopu Salona žilavke je počela u nedjelju, 15. avgusta. Iako ekipa Ekskluzive nije bila prisutna taj dan, vrijedi spomenuti da su naše kolege tada imale vinsku turu Vinariji Marijanović - Mostar/Međugorje, a večera je uslijedila u Restoranu Del Rio. U ponedjeljak, 16. avgusta smo stigli i nakon doručka iz Hotela Mostar smo se uputili prema Trebinju.
Posjeta Makovoj hiži
Prva stanica je bila Makova hiža u Stocu gdje nas je u njoj ugostio i sve nam prezentovao Gorčin Dizdar, unuk Maka Dizdara. Makova hiža nije rodna kuća ni grob Maka Dizdara, nego je zamišljena kao nešto suptilnije: mjesto na kojem boravi Makov duh, koji ovdje živi u njegovim rukopisima, u njegovim knjigama i bilješkama, ali i u svakoj pjesmi i riječi koju je napisao.
Gorčin Dizdar, unuk Mehmedalije Maka Dizdara
Druga stanica nam je bila Vinarija Dračevo u Popovom polju. U ambijentu tipičnog hercegovačkog sela Dračeva ovaj podrum istog imena nudi vrhunska vina Žilavku i Vranac proizvedenu od grožđa iz vinograda u koje gledate dok uživate u ovim vinima.
Vinarija Dračevo u Popovom polju
Naredna stanica su bili Podrumi Manastira Tvrdoš nedaleko od Trebinja. Moderna vinarija u okviru hercegovačkog manastira Tvrdoš, u obliku u kakvom je vidimo danas, rezultat je napora monaha da viševjekovnu tradiciju proizvodnje vina u ovom manastiru sačuvaju od zaborava.
Podrumi Manastira Tvrdoš
Potom smo ručali u trebinjskom restoranu Platani sa prelijepom ljetnom baštom.
Onda smo se smjestili u trebinjsku Vilu Pergola.
U večernjim satima smo se zaputili u Carske vinograde Ušće, vinarije Vukoje, gdje smo degustirali najbolja vina i kulinarske specijalitete jednog od najboljih kuhara u regionu Nihada Mameledžije.
Tamo nas je ugostio direktor Podruma "Vukoje 1982" Radovan Vukoje, a čuveno vinogorje dalo je vrhunski kvalitet grožđa, od koga će i ove godine biti napravljeno najprepoznatljivije vino najbolje vinarije jugoistočne Evrope.
Radovan Vukoje i Darrel Joseph
Nihad Mameledžija, jedan od najboljih kuhara u regionu
U Carskim vinogradima smo sreli i bračni par Vedranu i Giuliana Dodig koji obajvljuju najbolje vinske priče na svom sajtu thedodigs.com.
Vedrana i Giuliano Dodig
Utorak, 17. avgust je bio rezervisan za posjetu mljekari Pađeni u Bileći.
Mljekara Pađeni
Nenad Vukoje, vlasnik mljekare Pađeni
Zatim smo se ponovo vratili u Trebinje i posjetili Hercegovačku kuću. Hercegovačka kuća je butik domaćih hercegovačkih proizvoda proizvedenih na tradicionalan način.
Hercegovačka kuća
Nakon posjete Hercegovačkoj kući ručali smo u Villi Pergola, potom imali slobodno vrijeme za odmor, te se zaputili u Galeriju Vukoje na Salon Žilavke, što ćete moći čitati u drugom članku.
Ručak u Villi Pergola
.
.
.
.
.
.
.
Ekskluziva.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.