x

Destinacija koja očarava

Dubai: Bajka u pustinji

Dubai je bajka u pustinji, nalik sličnim arapskim metropolama nastalih na "crnom zlatu", ali ipak poseban jer je najbolje od svih nadogradio naftni narativ i postao ekonomsko, saobraćajno, finansijsko i turističko središte bez konkurencije u tom dijelu svijeta.

Ovdje je sve moralo biti najveće, najviše, najbogatije... Tu je i Burj Khalifa najviša zgrada na svijetu i prvorazredna turistička atrakcija. Zgrada je visoka 828 metara i ima 163 sprata. 

Kad za koju godinu izgubi primat od Kingdom Towera u saudijskoj Džedi, prve zgrade s visinom od preko jednog kilometra, Dubai ima spreman odgovor. Desetak kilometar dalje od Burj Khalife iz pustinje će se prema oblacima izdići Creek Tower s nevjerovatnih 1.345 metara.


Za turiste je nezaobilazan Dubai Mall, tržni centar za koji ćete ovdje čuti i teško dokazati na internetu, da je najveći na svijetu. On je za turiste predsoblje Burj Khalife, s nebrojenim trgovinama, vlastitim akvarijumom, podvodnim zoom, nevjerovatnom fontanom.

Za istinski osjeća ovog dijela svijeta morat ćete se izvući iz grada i doživjeti neki od pustinjskih safarija. Jahanje kamila je precijenjeno i služi samo za društvene mreže, ali divlje vožnje terencima po dinama su nešto što će vam ostati u sjećanju jako dugo. Terence voze lokalni vozači, pravi manijaci i to ne smijete propustiti.


I nemojte da odete, a da ne oprobate neki od lokalnih specijaliteta. U moru restorana s kuhinjama iz svih dijelova svijeta, potrudite se da negdje pronađete domaći puding od hurme. Pravi vatromet okusa u jednoj posudici i obećanje da se u pustinju morate vratiti.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.