x

Duplantis potvrdio da je svijet za sebe

Sjajni švedski skakač s motkom Armand Duplantis i na Europskom je atletskom prvenstvu u Münchenu pokazao kako je trenutačno svijet za sebe u toj disciplini.

Aktualni olimpijski pobjednik i svjetski prvak te svjetski rekorder u motki Duplantis lakoćom je obranio naslov europskog prvaka osvojen prije četiri godine u Berlinu. Duplantis je naslov osigurao već s preskočenih 5.85 metara iz prvog pokušaja, a zatim je preskakao letvicu i na 5.95m i na 6.06m što je novi rekord europskih prvenstava.

Srebro je osvojio Nijemac Bo Kanda Lita Baehre sa 5.85m, a broncu Norvežanin Pal Haugen Lillefosse sa 5.75m i najmanjim brojem rušenja u odnosu na konkurente.


Mlada, 20-godišnja Britanka Keely Hodgkinson potvrdila je kako je trenutačno najbolja Europljanka na 800 metara, srebrna na toj distanci s OI i sa SP je do svog prvog zlata u karijeri stigla s vremenom 1:59.04 ispred Francuskinje Renelle Lamote koja je sa 1:59.49 stigla do drugog uzastopnog srebra na 800m, dok je broncu osvojila Poljakinja Anna Wielgosz sa 1:59.87.

Grkinja Elina Tzengko osigurala je naslov europske prvakinje u bacanju koplja hicem od 65.81 metara u drugoj seriji, a vrlo je zanimljivo bilo u borbi za preostala dva odličja. Prvo je u petoj seriji dvostruka svjetska juniorska prvakinja Adriana Vilagroš iz Srbije stigla na treće mjesto sa 60.32m, no u šestoj seriji ponovno ju je pretekla 41-godišnja svjetska rekorderka Čehinja Barbora Špotakova koja je sa 60.68m skočila na drugo mjesto. No, Vilagroš je odgovorila sa 62.01m i osvojila srebro, dok je Špotakovoj ostala bronca. Gubitnica u tom karuselu postala je Mađarica Reka Szilagyi koja je u šestoj seriji s druge pala na četvrtu poziciju.


Albanka Luiza Gega osvojila je zlato u utrci na 3000 metara sa zaprekama s rekordom europskih prvenstava od 9:11.31, 4.04 sekunde zaostala je srebrna Njemica Lea Meyer koja je trčala osobni rekord, dok je Britanka Elisabeth Bird osvojila broncu sa 9:23.18.

Naslove u štafetnim utrkama na 4×400 metara osvojili su Britanci u muškoj, odnosno Nizozemke u ženskoj konkurenciji. Britanci su slavili ispred Belgijanaca i Francuza, a sve tri reprezentacije su trčale ispod tri minute, dok su Nizozemke trčale najbolji rezultat u Europi ove sezone kako bi nadvisile srebrne Poljakinje i brončane Britanke.


(Sportklub.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.