x

Dva najbrža načina za uništavanje ručnog mjenjača

Ulični trkači spominju dvije tehnike koje navodno pospješuju ubrzanje automobila, ali pritom ne razmišljaju koliko one štete autima.

Nažalost, mnogi koji te tehnike vide u filmovima misle da ih mogu koristiti u stvarnom životu i pritom si uništavaju automobile. U stvarnost ih obično vrati cifra koju im automehaničar kaže kada auto dovedu na servis, piše portal Automobili.hr.

Sporne tehnike su “no-lift shifting” koja se bazira na izmjeni stepena prijenosa ručnog mjenjača bez upotrebe kvačila. Takvim stilom vožnje vozač zapravo zahtijeva da sinhroni u mjenjaču odrade posao za koji nisu namijenjeni, a to je usklađivanje brzine okretanja točka i brzine okretanja mjenjača.


Tu je i “power shifting”. Naime, ako prilikom ubrzanja automobila vozač drži papučicu gasa u krajnjem položaju, svi sklopovi prenosa snage su usklađeni brzinom orkretanja.

Ali, ako vozač pritisne papučicu kvačila dok istovremeno i dalje drži papučicu gasa u krajnjem položaju, brzina okretanja motora naglo raste, a brzina vrtnje svih komponenti prenosa se smanjuje.


Ubacivanjem ručice mjenjača u viši stepn prenosa sinhroni su pod izuzetno velikim opterećenjem, jer su brzine okretanja motora i sklopova sistema prenosa različite, a pod najvećim opterećenjem je kvačilo, koje naglo mora nadoknaditi tu razliku.

U tom slučaju dolazi ili do gubitka prianjanja guma ili do proklizavanja kvačila. U svakom slučaju takav stil izmjene stepen prenosa drastično smanjuje trajnost svih sklopova.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.