x

POKAZALO ISTRAŽIVANJE

Dvije trećine ljubavnih veza započinje iz dugotrajnih prijateljskih odnosa

Suprotno uvriježenom mišljenju da ljubav obično izvire iz strasti, novo istraživanje otkriva da dvije trećine romantičnih veza započinju kao dugotrajna prijateljstva.

Iako je vrlo rasprostranjena pojava, put od prijateljstva prema romantičnoj vezi u nauci je zanemaren, rekla je Danu Stinson, vodeća autorica istraživanja i vanredna profesorica psihologije na Univerzitetu Victoria u Britanskoj Kolumbiji, Kanada.

Stinson je 20 godina proučavala započinjanje veze i s godinama je primijetila da su mnogi sudionici prijavili da imaju romantične veze s prijateljima koje poznaju neko vrijeme.

Počela je postavljati pitanje: "Jeste li bili prijatelj sa svojim partnerom prije nego što ste postali romantično povezani?" u svom drugom istraživanju i provela metaanalizu za ovaj rad.

"Vrlo malo istraživanja zaista razmatra započinjanje veze s prijateljima, uprkos našem zapažanju da je to daleko najčešći oblik započinjanja veze", rekla je Stinson za CNN.

Očekivala je da će prva inicijacija prijatelja biti uobičajena, ali bila je iznenađena koliko je dominantna u istraživanju. Promjena odnosa koji su započeli prijateljstva također je bila konzistentna kod svih uzrasta i etničkih grupa.


Istraživanje, objavljeno prošlog mjeseca u časopisu Social Psychological and Personality Science, sadrži četiri različite studije o pokretanju veze.

Prve dvije studije analizirale su popularne časopise i udžbenike i otkrile da se postojeća literatura o započinjanju veze u velikoj mjeri fokusira na "romantiku koja iskri među strancima" i u velikoj mjeri predviđa "romansu koja se razvija među prijateljima", kaže list.

Istraživači su zatim proveli analizu sedam laboratorijskih studija sa studentima i odraslima svih dobi, koji se sastoje od gotovo 1.900 ljudi u Kanadi i Sjedinjenim Državama. Mrežne studije rađene su između 2002. i 2020. u druge svrhe, a podaci korišteni za ovu analizu došli su iz demografskih podataka o sudionicima.

Ta je analiza otkrila da je 66% veza započelo iz prijateljstva, od kojih su mnoga dugoročna prijateljstva koja traju nekoliko mjeseci ili godina.

U posljednjoj studiji, koja je razmatrala samo 300 studenata, "prijateljska faza" je u prosjeku trajala skoro 22 mjeseca prije nego što je postala romantična. Gotovo polovica ovog uzorka rekla je da je prva inicijacija prijatelja bila njihova omiljena metoda za početak romantične veze.


Međutim, velika većina uzorka nije stupila u prijateljski odnos s namjerom romantične veze.

Istraživanje je također otkrilo da su LGBTQ sudionici u vezama prijavili čak i veću stopu prvih inicijacija prijatelja od onih u heteroseksualnim vezama, iako autori primjećuju znatno manji udio LGBTQ sudionika u posljednje dvije studije.

Ovi nalazi trebali bi potaknuti ljude da preispitaju svoje unaprijed stvorene predstave o odnosima koje često proizlaze iz "dominantnih scenarija za upoznavanje u našoj kulturi", rekla je Stinson.

"Scenariji za sastanke zaista govore da ćete se sresti s nekim i da će vas grom pogoditi", rekla je Stinson te dodala: "Mislim da ako zaista vjerujete u taj scenarij za upoznavanje, teško je zamisliti drugu situaciju u kojoj se zbližite s prijateljem i započnete romantičnu vezu".


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.