x

Problem

Dvogodišnjak neće da jede - šta vam je raditi

Svaka majka zna da djeca znaju biti vrlo problematična i izbirljiva kada je u pitanju hrana. Jedan od posebno napornih perioda je onaj kada dijete ima dvije godine, dijelom zbog probirljivosti i tvrdoglavosti djeteta, dijelom zbog toga što ne znaju svi roditelji kakve su zaista potrebe djece tog uzrasta.

Ono što često zbuni, pa i zabrine roditelje, jeste to što dijete od dvije godine ima manji apetit nego dojenče. Roditeljima je to nelogično, jer je dvogodišnjak mnogo veći od dojenčeta pa bi onda trebao više i jesti.

Objašnjenje je jednostavno - dvogodišnjak raste sporije nego beba. Trošit će više energije nego beba na kretanje, ali manje kalorija će mu biti potrebno za rast, pa mu neće biti potrebno toliko hrane.

Dvogodišnjaci su pri jelu često probirljivi, sitničavi, nekad i nervozni. Može se desiti da neku namirnicu odbiju, što ne bi trebalo zabrinuti roditelje ako to bude nadoknađeno nekom drugom namirnicom iz iste grupe, u tom ili u narednom obroku.

Nije nikakav problem ni ako dijete preskoči neki obrok - dvogodišnjaci sami traže da jedu kada su gladni. U suštini, sve dok je dijete zdravo i raste normalno (što pokažu visina i težina prilikom liječničkog pregleda, mada, čak i ako je težina nešto manja, nije problem ako je dijete zdravo), možete biti sigurni da jede dovoljno.

Jedan od mogućih problema u ovom uzrastu jeste da dijete pije suviše mlijeka, pa onda nije dovoljno gladno za drugu hranu. Tada biste trebali ograničiti unos mlijeka, što je najlakše postići tako što mu mlijeko nećete davati iz bočice, nego iz čaše.

Ukoliko roditelji forsiraju ishranu, dijete obično reagira još većom tvrdoglavošću, pa se problem pojačava. Dvogodišnjaci zahtijevaju slobodu izbora, što može povremeno dovesti do neobičnih navika u ishrani - dijete može jednog dana pojesti mnogo hrane, a sljedećeg vrlo malo, nekada će željeti jesti stalno jedno isto...

Sve ove faze su privremene i ne treba brinuti zbog njih niti ga forsirati da jede kao i sva ostala djeca. Naoružajte se strpljenjem i malo sačekajte - bubice će već proći.

Važno

Dijete koje je napunilo dvije godine trebalo bi se odviknuti od flašica i naučiti da koristi čašu ili šolju - preduga upotreba bočice deformira dječije zube.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.