x

kuda ovaj svijet vodi

Džaba ti lijepa kosa kada rađaš defekte, gdje čuvaš te bulterijere? Sara je dobila niz jezivih uvreda jer je majka djece sa Daunovim sindromom!

Mama Sara Bero iz Podgorice, poznata kao majka hrabrosti jer kao samohrani roditelj odgaja kćerke bliznakinje sa Daunovim sindromom Irmu i Ildu (14)...

Djeca sa Daunovim sindromom suočavaju se sa diskriminacijom, na više nivoa, ali Sara Bero kaže da se zahvaljujući medijima i uticajnim osobama to polako mijenja.

- Ima dosta pomaka u odnosu prema djeci sa Daunovim sindromom. Ja tvrdim da iz godine u godinu zahvaljujući medijima i uticajnim osobama dolazi do dobrih rezultata u smislu prihvatanja i razumijevanja. To mnogo znači nama kao roditeljima. Promijenilo se dosta toga i u medicini i u roditeljstvu. Roditelji su počeli da tu djecu uključuju u razne aktivnosti, fizičke i psihičke i zbog toga danas ima dosta uspješnih osoba sa Daunovim sindromom širom svijeta - rekla je Bero.


Osvrnula se i na važnost prihvatanja djece od strane roditelja.

- Čak i danas, u 21. vijeku imamo roditelje koji teško prihvataju svoje dijete. Ja kažem da je jako bitno da mi kao roditelji prihvatimo svoje dijete, a onda da ga prihvati i okolina. Ako mi sakrivamo svoje dijete, prvi put kad ga izvedemo negdje logično je da ga drugi neće prihvatiti. Meni smeta kad mi kažu mama heroina, kraljica, jer je ništa specijalno ne radim osim što volim svoju djecu kao i svaka druga majka - iskreno je rekla Sara.


Sara se osvrnula i na jezive uvrede koje je dobijala na račun njene djece.

- Nažalost susrećemo se i sa negativnim komentarima. To je i dan danas prisutno u smislu komentara: "Džaba ti lijepa kosa i izgled kad rađaš defekte!" Više tu ima nerazumijevanja od osoba koje imaju djecu. Nećete vjerovati, ali ovaj komentar sam dobila od jedne majke. Od tinejdžera sam dobila pitanje: Gdje čuvaš te bulterijere?! - ispričala je Sara za Kurir.

.

.

.

.

.

.

Izvor: Blic

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.