x

Džošua drveće bi moglo da nestane do 2070.

Drveće Džošua - najneobičnija i najslavnijia biljaka američkog jugozapada - preživjelo je kao vrsta tokom 2,5 miliona godina u nepristupačnoj pustinji Mohave.

Džošuino drvo, čuvena vrsta juke koja raste u aridnom dijelu američkog jugozapada, mogla bi zbog klimatskih promjena da nestane do kraja vijeka, odnosno do 2070., objavili su naučnici.

Stručnjaci kalifornijskog univerziteta koristili su se podacima Međuvladinog panela o klimatskim promjenama, kako bi procijenili uticaj globalnog zagrijavanja na Džošuino drvo u Nacionalnom parku "Joshua Tree".

Park, koji se prostire kroz pustinje Kolorado i Mohave u južnoj Kaliforniji, dom je najvećem broju primjeraka te vrste, koje zapravo nije drvo nego biljka iz porodice agava koje ponekad može izgledati drvoliko.

Po optimističnom scenariju u kome bi čovečanstvo uspjelo da ograniči emisiju štetnih gasova za stepen, rasprostranjenosti ove vrste biljke smanjila bi se za 80 odsto do kraja vijeka.

Ali ako se ne promijeni ništa, model ukazuje na potpuni nestanak vrste koja potiče iz pleistocena.

Glavni autor studije Lin Svit izjavila je za "LA Times" kako bi po njihovom pesimističnom scenariju temperature u parku mogle da porastu u prosjeku za 2,8 do 5 stepeni Celzijusa, a padavine bi se smanjile za 7,5 do 18 centimetara.

Džošuino drvo ime je dobilo od naroda Mormoni koji su prelazili pustinju Mohave u 19. vijeku, jer ih je podsjećalo na biblijski lik Džošue koji u molitvi podiže ruke ka nebu.

Biljka je ušla i u pop-kulturu zahvaljujući grupi "U2" i njihovom legendarnom albumu "The Joshua Tree " iz 1987. godine.

Džošuino drvo ispred koga se grupa "U2" fotografisala za naslovnicu albuma više ne postoji.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.