x

Eggnog – liker od jaja po receptu Marthe Stewart

Dodajte slatko vrhnje, burbon, rum i konjak.

Sastojci:

6 velikih žumanjaka

2 bjelanjka

700 ml mlijeka

250 ml slatkog vrhnja

60 ml tamnog ruma

60 ml burbona

340 ml konjaka

150 g šećera

prstohvat soli

muškatni oraščić

Priprema:

Miksajte žumanjke sa 100 g šećera nekoliko minuta, sve dok smjesa ne postane svjetlija i gusta. Zagrijte mlijeko na vatri i dodajte mu prstohvat soli. Vruće mlijeko polagano dodajte u smjesu jaja i šećera, uz stalno miješanje. Sve zajedno vratite na vatru i kuhajte dok se smjesa ne zgusne, otprilike tri minute. Miješajte drvenom kašikom. Smjesu procijedite i prelijte u veliku posudu za punč. Pričekajte da se ohladi i povremeno promiješajte. Dodajte slatko vrhnje, burbon, rum i konjak. Pokrijte i ostavite u frižideru preko noći. Sljedeći dan dva bjelanjka umutite na pari s preostalih 50 g šećera. Smjesa bi nakon dvije do tri minute trebalo da bude glatka i šećer bi trebalo da se otopi. Sklonite s vatre i izmiksajte u čvrst snijeg, a potom lagano umiješajte u ohlađenu smjesu od žumanjaka.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.