x

Električni automobil za 10.000 evra uz jedan kompromis

​Tata Motors je najveći proizvođač automobila u Indiji, a njihovo električno odjeljenje predstavilo je novi model Tata Tiago EV, vrlo pristupačno vozilo na struju.

Riječ je o gradskom automobilu dužine 377 cm, sa međuosovinskim rastojanjem od 2,4 metra. Ispod male karoserije kriju se baterije skromnog kapaciteta. Toliko su male da postoje čak i motocikli sa baterijama većeg kapaciteta.

Tata nudi dvije veličine baterije: od 19 i 24 kWh, što je isti kapacitet sa kojim je Nissan predstavio LEAF prve generacije prije više od deset godina.

Prema zvaničnim podacima, autonomija u vožnji iznosi 250, odnosno 315 km za veću bateriju, ali mjereno u MIDC ciklusu, što je posebni homologacioni ciklus u Indiji.


Logično je zaključiti da bi se u WLTP ciklusu udaljenosti znatno skratile, na oko 150 i 200 km.

Uprkos tome, Tata nudi sisteme za brzo punjenje, pa se 110 kilometara dodatne autonomije može dobiti za samo 30 minuta punjenja baterije.

Ipak, prava vijest je prodajna cijena. Tata Tiago EV se nudi po početnoj cijeni od oko 10.000 evra, do najviše 14.000 evra, koliko košta najbolje opremljena verziju sa većom baterijom.


Dakle, jeftini električni automobila su mogući, ali uz jedan kompromis - bateriju skromnog kapaciteta.

Isporuke će početi početkom sljedeće godine, a Tata već prima narudžbine za ovaj model u Indiji, prenosi b92.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.