x

Honda

Električni automobili dobivaju sve ozbiljnijeg konkurenta. Honda CR-V ide i na gorive ćelije vodika!

Ideja da ćemo od 2035. kupovati samo nove električnie automobile (na baterije) čini se sve manje izvjesnom jer mnogi proizvođači ozbiljno računaju na vodik kao pogonsko gorivo – u klasičnim motorima s unutarnjim sagorijevanjem ili sistemima s gorivim ćelijama vodika.


Honda je jedan od tih proizvođača, a sada je objavila da je uspela poprilično smanjiti cijenu cijelog sistema s gorivim ćelijama vodika i da će ga ugraditi u novi model CR-V, kao jednu od opcija, prenosi revijaHAK

Proizvodnja počinje sljedeće godine u tvornici u Ohiju. CR-V na vodik bit će zamjena za Clarity Fuel Cell, limuzinu koja se nudila u Kaliforniji od 2017. do 2020. godine.

Zanimljivo je da će ovaj novi model također imati opciju priključka na električnu energiju (slično plug-in hibridima) kako bi mu se omogućilo da ponudi malu količinu električnog dosega, a da pritom ne koristi vodik.

Pogonski sisttem s gorivim ćelijama razvijen je u suradnji s General Motorsom (pretvara vodik u električnu energiju za napajanje elektromotora) i navodno je veliko poboljšanje pogonskog sklopa starog Clarityja i koristi 80 posto manje platine nego prije. To utječe na veliki pad cijene (točne brojke još nisu objavljene).

CR-V s gorivim ćelijama pridružit će se Toyoti Miraji i Hyundaiju Nexo te drugim najavljenim automobilima koje će pokretati vodik. Ova ideja sve više golica i proizvođače poput BMW-a, Renaulta…

Izvor: automobili.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.