x

Električni automobili dominiraju Norveškim tržištem. 2021. oboreni prodajni rekordi

Norveška je raj za korisnike električnih automobila, što se očituje i u prodajnim rezultatima. Više rekorda postavljeno je 2021. Električni automobili su brzo rasli, povećavši svoj tržišni udio na dvije trećine.

Norvežani su nacija koja definitivno prednjači u evropskoj elektromobilnosti. Kao jedni od prvih najavili su službeno napuštanje novih automobila s unutrašnjim sagorijevanjem i odredili ambiciozan datum za taj cilj. U planu je 2025. Uzimajući u obzir tržišnu statistiku, to vjerojatno neće biti pretjerano težak zadatak.

Tempo rasta udjela električnih vozila u norveškoj prodaji je impresivan. 2020. je bila prva godina u kojoj su modeli s električnim pogonom službeno nadmašili tradicionalne automobile koje pokreću motori s unutrašnjim sagorijevanjem, postigavši ​​54 posto tržišnog udjela. Bio je to svojevrsni fenomen koji se pokazao kao stalni trend na duge staze.


U sljedećih 12 mjeseci električni automobili dominirali su norveškim tržištem, ostvarivši rast prodaje od 48%, što im je omogućilo da steknu čak 2/3 tržišnog udjela. Najvećim dobitnikom pokazao se Tesla koji je privukao čak 11,5 posto. svih norveških kupaca. Drugi je Volkswagen s 9,4 posto.


Neosporan hit bio je Tesla Model 3. Odmah iza njega bio je Toyota RAV4 Hybrid, koji je bio jedini automobil s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem u Top 10 rezultata 2021. Treće mjesto pripalo je Volkswagenu ID.4.


(Automobili.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.