x

mobilnost za sve

Električni Citroën Ami One možete voziti i bez vozačke dozvole

Citroën je najavio konceptni model Ami One koji donosi potpuno novi pristup mobilnosti i prijevozu u urbanim sredinama, a pored toga što je potpuno električan mogu ga voziti i oni koji još uvijek nemaju vozačku dozvolu. Svjetska premijera zakazana je za Sajam automobila u Ženevi.

Maleni električni auto za dvije osobe Ami One Concept dizajniran je za urbanu mobilnost i može ga voziti svako s napunjenih 16 godina života ili stariji i to bez vozačke dozvole. Konceptni model može dostići maksimalnu brzinu od 45 km/h i ima domet od 100 km.

Citroën kaže da je dizajnirao Ami One kao alternativu javnom prijevozu kao što su autobus, tramvaj i metro i drugim pojedinačnim, prijevoznim sredstvima na dva točka kao što su bicikli i skuteri. Sa samo 425 kg ukupne težine Ami One spada u lagano prijevozno sredstvo, a uz 2,5 metara dužine i 1,5 metaar širine ekstremno je kompaktan.

Vozači pristupaju Ami One konceptu koristeći svoje pametne telefone. Vrata se zaključavaju i otključavaju pomoću QR koda na aluminijskoj bazi kvake na vratima. Kada uđu unutra, vozači postavljaju telefon ispred sebe u predviđeni držač s mogućnošću bežičnog punjenja. Jednom kada je telefon povezan može početi razgovor između Ami One Concepta i vozača.

U zavisnosti od aplikacije koja se koristi, instrumenti su prikazani na ekranu u obliku mjehurića, projektovan na reflektujućem panelu u vidnom polju vozača kao kod jead-up sistema. Napredne funkcije kao što su infotainment i navigacija mogu se koristiti kao dodatak regulacijskim instrumentima za daljnje poboljšanje doživljaja vožnje.

Uz potpuno novi koncept vožnje Citroen s ovim konceptom otvara vrata i za nove modele korištenja i vlasništva prijevoznog sredstva. Tako će biti ponuđenje opcije iznajmljivanja, carsharing ili klasične kupovine.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.