x

Emotivno veče za bh. košarkaša: Tri važne poruke na patikama Jusufa Nurkića

Jusuf Nurkić igrao sjajno ove sezone, ali Portland Trail Blazersi već pet mečeva ne znaju za pobjedu.


Ekipa Chaunceyja Billupsa poražena je u Moda Centru od Clevelnad Cavaliersa 119:113, a Bosnian Beast vezao je četvrti double-double učinak. Inače, Nurkić od 41 meča ove sezone Blazersa, nije odigro samo pet, dakle u 36 mečeva, čak 14 puta upisao je double-double učinak.

Kamere su zabilježile tri poruke košarkaška rođenog u Tuzli na meču protiv Cavaliersa, koje su bile ispisane na njegovim patikama.

Na Nurkićev desnoj teni bili su ispisani brojevi “#8372…”, što aludira na genocid u Srebrenici i broj ubijenih civila Bošnjaka.


Druga patika bh. košarkaša bila je ispisana porukama “Hana Nensi” i “Rumi”. Centar Trail Blazersa prisjetio se rahmetli nane Hane, koja je preminula polovinom augusta 2020. godine.

Druga poruka odnosi se na poznatog sufijskiog mistika, pjesnika i teologa Mevlanu Dželaludina Rumija, koji je umro je 17. decembra 1273. godine, a njegova smrt se tradicionalno obilježava u Konyi, svečanom manifestacijom Seb-i Arus.

Ovaj sufijski učenjak i perzijski pjesnik rođen 1207. godine u blizini Belha, na Zapadu je poznat pod imenom Rumi, u Turskoj kao Mevlana, a u Iranu i zemljama Centralne Azije kao Mevlevi (Moulavi). Njegova najpoznatija djela napisana su u stihu, “Mesnevija” i ”Divan Šemsa Tabrizija”, a u prozi je napisao ”Fihi ma fihi” (na bosanskom jeziku poznato pod nazivom ”Tajne uzvišenosti”), ”Sedam besjeda” i ”Pisma”.

Čuven je i stih iz Mesnevije, najpoznatijeg i najznačajneg djela islamskog učenjaka, sufijskog učitelja i pjesnika Muhameda Dželaludina Belhija Rumija Bekrija koji kaže: ”Bolje isto srce imati nego isti jezik govoriti”.

Upravo ovakvo shvatanje koncepta ljubavi jedan je od razloga zbog kojih je Dželaluddin Rumi, više od sedam stoljeća nakon svoje smrti, prisutan u književnosti, umjetnosti, vjeri i drugim oblastima na Istoku i Zapadu.


(n1info.com)


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.