x

Erdogan: Prvi turski električni automobil na putevima 2023.

Predsjednik Turske, Tajip Redžep Erdoan, najavio je da će prvi turski električni automobil biti na putevima u prvom kvartalu naredne godine.

On je izrazio nadu da će prvi turski električni automobil TOGG biti na putevima u mnogim zemljama širom svijeta kao prestižni turski brend, prenijela je Anadolija.

Erdoan je u subotu, u pokrajini Bursi, prisustvovao svečanoj ceremoniji otvaranja kompleksa za serijsku proizvodnju turskog električnog automobila TOGG.

Svečana ceremonija održana je na nacionalni praznik Dan Republike, koji Turska obilježava 29. oktobra, prenosi Tanjug.


"TOGG je naziv projekta koji nas motiviše da svi uživamo u ovom zajedničkom snu o snažnoj budućnosti naše države", rekao je Erdoan.

Kako je nedavno najavljeno, TOGG-ov potpuno električni C-SUV model, koji će biti podvrgnut homologacijskim testovima u trajanju oko pet mjeseci, trebalo bi da stigne u prodajne salone u martu 2023.


Nakon ovog SUV-a, potpuno električna limuzina u C segmentu biće ponuđena kupcima 2025. godine. Zatim slijede kompaktni hečbek, B-SUV i C-MPV, čime će se kompletirati asortiman vozila kompanije TOGG.

Ovih pet električnih modela koristit će istu mehaničku platformu, a TOGG ima za cilj da dostigne proizvodni kapacitet od 175.000 jedinica godišnje i da do 2030. plasira na tržište ukupno 1.000.000 vozila.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.