x

Nastavak WRC sezone

Estonija prvi put domaćin najboljim svjetskim vozačima relija

Estonija će postati 33. država koja je ugostila utrku FIA Svjetskog reli prvenstva u historiji ovog takmičenja koje se održava od 1973. godine. Ova baltička zemlja će biti domaćin najboljim svjetskim vozačima na prvoj utrci nastavka sezone, koja je zakazana od 4. do 6. septembra, nakon gotovo polugodišnje pauze.

Tri utrke su održane u Monte Karlu, Švedskoj i Meksiku prije izbijanja globalne pandemije, a u trenutku prekida sezone šestorostruki svjetski prvak Sebastien Ogier, vozač ekipe Toyota Gazzoo, držao je osam bodova prednosti ispred svog timskog kolege Elvyna Evansa.

Reli u Estoniji uvršten je u kalendar nakon što je 2019. godine u ovoj zemlji održana WRC promotivna utrka. Nastavak sezone će posebno emotivno dočekati aktuelni svjetski prvak Otto Tanak, koji će prvi put imati priliku takmičiti se pred svojim navijačima.

Estonski reli će biti skraćenog formata sa cermonijom otvaranja u petak, a zatim dvije etape u subotu i nedjelju. Utrka će se voziti u Tartuu, na istoku zemlje, a servisni park će biti smješten u Nacionalnom muzeju Estonije.

Italijanski reli u Algheru pomaknut je sa juna na kraj oktobra, što znači da će se vozači suočiti sa hladnijim uvjetima na teškoj stazi na sjeveru ovog mediteranskog otoka.

Okršaj na estonskoj šljunkovitoj stazi prethodiće utrkama u Turskoj od 24. do 27. septembra i Njemačkoj koja je na rasporedu od 15. do 18. oktobra, prije pretposljednje utrke u Italiji i zatvaranja sezone u Japanu od 19. do 22. novembra.

Utrka u Argentini, koja je trebala biti održan u aprilu i tradicionalno privuče gotovo milion navijača u regiji Cordoba, morala je biti otkazana na veliku žalost ljubitelja relija u Južnoj Americi.

Čelnici WRC-a su još uvijek u pregovorima sa predstavnicima Ypres relija u Belgiji, koja bi mogla ugostiti utrku početkom oktobra, te sa Hrvatskim auto i karting savezom. Ukoliko pregovori urode plodom, Hrvatska će naknadno biti uvrštena u kalendar i prvi put ugostiti najbolje svjetske vozače relija.

Raspored WRC utrka do kraja sezone:

Estonija: 4-6. septembar

Turska: 24-27. septembar

Njemačka: 15-18. oktobar

Italija: 29. oktobar – 1. novembar

Japan: 19-22. novembar

Utrke u Belgiji (2-4. oktobar) i Hrvatskoj (datum još nije potvrđen) ostaju kao moguće opcije u kalendaru.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.