x

SJAJNI BH. KOŠARKAŠ

Euroliga se naklonila Musi: Objavila priču o Bosancu, prvaku Evrope

Briljantni Musa je i rekorder Eurolige ove sezone

Košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine Džanan Musa, briljira u dresu Real Madrida.

Musa je s "Kraljevima" osvojio Euroligu, a prije početka Final Foura izabran je i u prvu petorku najjačeg evropskog klupskog takmičenja.

Ključna uloga

Sada je zvanična stranica Eurolige posvetila tekst našem reprezentativcu.

- Debitantska sezona Džanana Muse u Real Madridu nije mogla proći bolje. Ovaj 24-godišnjak je imao nezaboravan regularni dio sezone, etablirao se kao direktan starter i postizao u prosjeku 15,5 poena po utakmici, prije nego što je odigrao ključnu ulogu u Los Blankosu koji je postao prvak Eurolige 2023. godine - navodi se na stranici Eurolige.

Iz Eurolige su podsjetili da je Musa bio član Efesa koji je 2021. osvojio ovo takmičenje. Tada nije imao uticaja na igru svoje ekipe kao što je imao ove sezone u dresu Reala.


- Njegove napore prepoznali su glavni treneri i kapiteni timova Eurolige, kao i mediji i navijači, prije Final Foura jer je imenovan u najbolji tim Eurolige.

Tokom regularne sezone, Musa je u tri navrata osvojio nagradu MVP kola – drugi po broju igrača u cijeloj ligi. Pridružio se Realu kao MVP španske lige nakon sjajne sezone u Rio Breoganu i podigao je svoju igru ​​na novi nivo u sezoni 2022/23, postavši jedan od najboljih igrača u takmičenju. Pokazao se presudnim u pomaganju Realu da prođe pored Partizana u plej-ofu - naveli su iz Eurolige.

Odigrao sve utakmice

Zanimljivo, Musa je i rekorder Eurolige ove sezone po izvođenju slobodnih bacanja - izveo je čak 178 slobodnih bacanja ove sezone.

- Jedna od karakteristika Musine igre ove sezone bila je njegova sposobnost da dođe do linije za prekršaje, gdje je izveo rekordnih 178 slobodnih bacanja. Također je bio na 19. mestu u Euroligi po postignutim dvojkama (119) i 14. po ubačenim trojkama (63), što govori o utjecaju koji je imao iz meča u meč.

Dodajte tome činjenicu da je Musa odigrao svih 41 utakmicu za Real u sezoni 2022/23. i ne može se poreći utjecaj koji je Bosanac imao na pomaganju Kraljeva u okončanju petogodišnjeg čekanja na titulu Eurolige - poručili su iz Eurolige

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.