x

Evo kako da “pročitate” svoju bebu po izrazu lica

Bebe ne pričaju, ali itekako znaju da pokažu svoj emotivna stanja već od prvih dana dolaska na svijet. Bebe puno znaju o ljudima i svijetu, iz njihovih grimasa možemo saznati šta one zapravo misle, kaže razvojna psihologinja Alison Gopnik, autorica knjige “Beba filozof: Šta nam dječji mozak govori o istini, ljubavi i smislu života”.

– Čim se namršti, beba licem šalje poruku da se ne osjeća ugodno. Plače li pritom, mogući uzrok su plinovi koje možete riješiti blagim masiranjem trbuščića. Ako se beba namrštila te širom otvorila oči, vjerovatno se upravo ukakala. No ako uz namrgođene obrve napući usne, vaše je dijete vjerovatno previše stimulirano vanjskim informacijama i potrebno mu je malo samoće – objašnjava psihologinja Gopnik.

Kako biste smirili bebu, stavite je u ležaljku ili ljuljačku i lagano se udaljite.

Evo kako da “pročitate” svoju bebu:

Istraživački pogled – Bebe se lako fasciniraju stvarima koje ih okružuju, a to će pokazati intenzivnim, istraživačkim pogledom u određenom smjeru ili prema nekoj osobi ili predmetu.

Traži pažnju – Iznenadnim plačem, vikanjem i bacanjem stvari beba traži vašu pažnju i pokazuje da joj je dosadno. Dajte joj omiljenu igračku ili zapjevajte pjesmicu koju voli.

Ne želim se igrati… Čim okrene glavu u drugu stranu i izbjegava kontakt očima, beba pokazuje da ne želi komunicirati. A to će potvrditi ako se počne igrati prstima.

Napućene usne – Roditelji bi trebali bebi dati prostora ako se namršti i pritom napući usne jer tako poručuje da želi samoću.

Raširene oči – Ako beba skupi, namršti obrve i pritom širom raširi oči, to obično čini dok se napreže tokom kakanja.

Namršteno lice – Svaki put kad se namršti, beba pokazuje ono što osjeća – a u ovom slučaju riječ je o neugodi, kaže Alison Gopnik.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.