x

Evo kako se održavaju najpopularnije čizme na svijetu!

Donosimo vam mali vodić kako da čistite svoje omiljene čizme...

Već ko zna koju godinu zaredom, popularne ``agsice`` nose titulu najpopularnije obuće kod ženske populacije.

 

To i ne čudi s obzirom na da osim što su ``it`` komad, u njima vam nikad neće biti hladno.

 

Ipak, ono što je njihova mana jeste to što ne mogu traju dugo, pa je neophodno pratiti sljedeće savjete kako biste ih što bolje sačuvali i produžili im vijek trajanja, koji može da bude čak i 5 godina!

 

# Koristite impregnacijski sprej

Čim ih izvadite iz kutije, naprskajte ih sredstvom koje je vodootporno i protiv mrlja. Tako se odmah od prvog nošenja pa nadalje prljavština neće skupljati u materijalu čizama i spriječićete nastajanje mrlja.

 

# Nemojte ih natapati vodom

Po svaku cijenu nastojte da izbjegnete natapanje agsica u vodi ili otopljenom snijegu. Osim što će vam čizme biti pune vidljvih vodenih mrlja, mogao bi i oblik da se promijeni, odnosno može doći do slabljenja materijala i lijepka koji ih drži.

 

# Ne stavljajte ih pod direktan izvor toplote

Bilo da se radi o radijatoru, električnoj grijalici ili suncu, ostavljanjem ovih čizmica ispod direktnog izvora toplote izblijedeće im boja, pa bi materijal mogao da postane suv, a čak i da napukne.

 

# Ne stavljajte sredstvo za čišćenje direktno na čizme

Pri čišćenju, samo sredstvo nikad nemojte nanositi na čizme, jer tako rizikujete pojavu mrlja. Umjesto toga, sredstvo nanesite na sunđer ili krpicu sa kojom ste mislili da ih očistite.

 

# Koristite četku sa mekanim dlakama

Ako čizme iščetkavate hrapavom, grubom četkom od čvrstih dlaka ili žice, riješićete se prljavštine, ali biste mogli da ostavite i nepopravljive ogrebotine na materijalu. Stoga je najbolje rješenje četka sa mekanim dlakama. Ali, pletene modele i one sa aplikacijama ili detaljima ne smijete da četkate ni trljate.

 

# Temeljno ih osušite prije pakovanja u cipelarnik

Pijre nego što odložite agsice, pustite ih da se do kraja osuše. Ako odlučite da ih spakujete dok su još imalo vlažne, može da se stvori buđ i da ih uništi.

 

# Napunite čizme papirom kada ih ne nosite

Ovo će sačuvati njihov originalni oblik dok ih ne koristite, odnosno dok su odložene u kutiju.

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.