x

istraživanja

Evo koliko vremena je potrebno da prebolite razvod ili raskid

Iako ne postoji konačan odgovor na ovu nedoumicu, nedavno istraživanje je pokazalo da većini nas u prosjeku odlazi 18 mjeseci života na mirenje sa raskidima.

Ukoliko ste gledali seriju “Se. and the City”, sjećate se Šarlot (Charlotte) koja je uspijevala da prevaziđe raskid nakon što protekne polovina vremena koje je provela s bivšim dečkom. Poznato je da smo svi različiti, što je potpuno u redu, ali nauka je uspjela da pronikne u suštinu problema i ima objašnjenje.

Iako ne postoji konačan odgovor na ovu nedoumicu, nedavno istraživanje je pokazalo da većini nas u prosjeku odlazi 18 mjeseci života na mirenje sa raskidima. To dalje znači sljedeće, 3 značajnija raskida donose po 6 mjeseci tugovanja. Iza ove studije stoji "OnePoll", koji nudi i objašnjenje za ovakav scenario.


Naime, raskid sa sobom povlači promjenu rutine i navika koje smo stekli tokom veze ili zajedničkog života. Nastupi period prilagođavanja na samostalno funkcionisanje, ponekad i promjena adrese ili kruga prijatelja. Veza je nešto sa čime se poistovjećujemo, pa nerijetko možemo čuti komentar kako je neko prebolio osobu, ali ne i taj osjećaj bivanja u vezi.


Ukoliko trenutno prolazite kroz raskid, znajte da je važno da sebi pružite prostor, vrijeme i razumijevanje, i budete spremni na uspone i padove. Čini se da je pola godine prava mjera za razvezivanje od tog iskustva i osobe, ali svako prepozna prijelomni trenutak. Za kraj, evo jedne rečenice koja vas može utješiti. Bolje je da ste voljeli i patili, nego da se nikada niste iskreno prepustili ljubavi.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.