x

SVI DETALJI

Evo šta sve Dragojević mora da ispoštuje tokom ramazanskog posta: Dejan smije da jede samo noću, a ovo je strogo zabranjeno!

Prvi muški pobjednik "Zadruge", Dejan Dragojević, nakon perioda ćutnje na spekulacije o tome da je promijenio vjeru, priznao je da je prije četiri godine prešao u Islam, te je tako pokrenuo lavinu komentara.

Naime, Dejan se trenutno nalazi u Meki u Saudijskoj Arabiji, gdje je otišao na hodočašće. S obzirom na to da je 22. marta počeo Ramazan, svaki punoljetni musliman po vjerskom zakonu, dužan je da bar jednom u životu, ako je sposoban, ode na hadžiluk u Meku.

Kako se pokrenula lavina komentara oko toga zbog čega je ćutao, kao i šta svaki pripadnik islama treba da poštuje tokom Ramazana, mnoge je zanimalo čega će sada Dragojević morati da se pridržava.


Originalno porijeklo Ramazana

Ramazan je mjesec koji je postojao i u kalendarima drevnih Arapa. Sam naziv Ramazan (Ramadan) potiče od arapske riječi „ar-ramad” što u prevodu označava užasnu vrućinu. Muslimani vjeruju da se 610. godine nove ere, anđeo Gabrijel ukazao proroku Muhamedu darujući mu Kur'an, svijetu knjigu islama. Vjeruje se da se čuvena „Noć otkrića” dogodila tokom Ramazana, a postom muslimani odaju počast otkrovenju Kur'ana.


Kur'an se sastoji od 114 poglavlja i smatra se da su u njemu zapisane direktne riječi boga - Allaha. Hadisi su misli i poruke proroka Muhammeda koji zajedno sa riječima od boga čine religijske tekstove islama.

Pet stubova Ramazana

1. Savm - Tokom Ramazana obavezan je post od zore do sumraka.

2. Šahada - Vjerovanje da ne postoji drugi bog niti božanstvo osim jedinog boga Allaha i vjera u njegovog jedinog prororka Muhameda (mir njemu).


3. Zakat - Običaj darivanja u humanitarne svrhe.

4. Salat/namaz - Molitva pet puta u toku dana.

5. Hadžiluk/hadž - Hodočašće u Meku, važno je da svaki musliman bar jednom za života posjeti Meku, ukoliko je to moguće.

Zabranjeni strastveni pogledi

Po riječima Poslanika Muhameda, uz jelo i piće, stvari koje kvare post su: laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled.


OBIČAJI

Zabranjeno ratovanje i strastveni pogledi

Tokom ramazana islamskim vjernicima je zabranjeno ratovanje, a strogo naređen post. Od vjernika se očekuje da što vjernije slijede učenje Muhameda, što uključuje i nastojanje oko boljih međuljudskih odnosa. Važnost se pridaje čistoći misli i djela.


Po riječima Poslanika Muhameda, uz jelo i piće, stvari koje kvare post su laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled.

Ni kap vode

Ako neko slučajno pojede ili popije, to ne kvari post, uz uslov da vjernik s time prestane čim se prisjeti da posti. S druge strane, ako se nemarom prilikom abdesta (obrednog pranja pred namaz) ili kupanja proguta samo kap vode, post je automatski pokvaren. Na taj način Islam razlikuje nepažnju od nemarnosti.

..

.

Kurir.rs/Pink

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.