x

Evo zašto jaja nikada ne treba kuhati u vodi

​Sljedeći put kada budete željeli da pripremite tvrdo kuhano ili meko kuhano jaje, nemojte ga kuhati u vodi.

Voda prska svuda okolo, ljuska može da napukne i jaje je nemoguće oljuštiti… Zato je mnogo bolje rješenje jaja skuhati na pari.

Sve što vam je potrebno je šerpa koja ima nastavak za kuhanje na pari i malo vode. U šerpu sipajte malo vode (važno je samo da ne dodiruje taj nastavak), a zatim preko nastavka za kuhanje na pari rasporedite jaja i prokuhajte vodu.


Ultra vruća para će zagrijati jaje na isti način kao proključala voda ili vruć tiganj. Jedina razlika je u tome što je kuhanje na pari nježnije - bjelance će biti mekše, a žumance kremastije.

Za tvrdo kuhano jaje, kuhajte jaje na pari 10 do 12 minuta. Ovako pripremljeno jaje odlično je za pravljenje salata, ili ga jednostavno posolite, dodajte prstohvat mljevenog bibera i uživajte.


S druge strane, za meko kuhano jaje - i za savršeno kuhan bjelanac i žumance, kuhajte jaje oko 6 i po minuta, pa ga odmah ohladite hladnom vodom.

I za kraj još jedan kulinarski trik – kako da znate je li jaje sveže? Jednostavno ga potopite u posudu s vodom. Ako potone, onda je svježe, a ako ispliva, to znači da više nije za upotrebu, prenosi Krstarica.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.