x

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove predstavila dosadašnje rezultate Projekta registracije nekretnina u FBiH

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, u suradnji s Federalnim ministarstvom pravde i u partnerstvu s općinskim sudovima i jedinicama lokalne samouprave, trenutno provodi aktivnosti na Projektu sistematske registracije nekretnina u Federaciji BiH.

Ovaj projekt ima za cilj razvoj održivog sistema registracije nekretnina koji sadrži usuglašene zemljišnoknjižne i katastarske evidencije u urbanim područjima Federacije BiH. Finansira se sredstvima kredita Svjetske banke, uz podršku proračuna Federacije BiH, a u sufinansiranju određenih aktivnosti učestvuju općine i gradovi. Dosadašnji rezultati, planovi i tekuće aktivnosti ovog projekta predstavljeni su na press konferenciji upriličenoj 10. maja u zgradi Vlade FBiH. Medijima su se tom prilikom obratili direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović, federalni ministar pravde Mato Jozić i direktor Ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Evropu i Centralnu Aziju Christopher Sheldon.

„Projekt registracije nekretnina je jedna od najznačajnijih aktivnosti koje u posljednje vrijeme provodi Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Startao je 2013. a završit će se 2024. godine. Nadam se da ćemo uspjeti u namjeri da katastarski i zemljišnoknjižni uredi nastave s ovim aktivnostima i nakon završetka projekta. Zahvaljujući aktivnostima sistematskog usuglašavanja podataka između katastra i zemljišne knjige do sada je 1,24 milijuna vlasnika i suvlasnika uknjižilo svoje nekretnine i prava na njima. Usuglašeno je 57,8 posto podataka zemljišnih knjiga i katastara u FBiH. Kroz projekt smo radili i na podizanju nivoa rada u katastarskim i zemljišnoknjižnim uredima koje smo obnovili i opremili računarskom opremom tamo gdje je to bilo potrebno. Također, svi zemljišnoknjižni i katastarski podaci u Federaciji BiH sada su dostupni on-line, putem portala www.e-grunt.ba  i www.katastar.ba s prosječnim godišnjim brojem posjeta zemljišnoknjižnom portalu od više od 1,6 milijuna. Naš cilj je da integriramo obje faze podataka, zemljišnih i katastarskih, kako bi korisnici na jednom mjestu, s jednim dokumentom dokazali status svojih nekretnina“, kazao je Željko Obradović, direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, naglasivši da su financijski benefiti sistematskog pristupa zamjeni i/ili uspostavi zemljišne knjige u odnosu na troškove pojedinačnog zahtjeva stranaka su značajni.

U tom kontekstu kroz ovaj projekt u Federaciji BiH ostvarene su uštede u iznosu od blizu 600 miliona KM. Osim za građane, uređivanje zemljišnih knjiga i katastara u konačnici donosi benefite i poslovnom ambijentu.

„Težimo tome da uredimo zemljišne knjige i katastar, a sve u svrhu toga da osiguramo pozitivno okruženje i dolazak investitora u Federaciju i u BiH uopće. Federalno ministarstvo pravde vodilo je aktivnosti vezano za gruntovnicu i mi smo uradili taj projekt, podatke smo stavili na raspolaganje i održavanje Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove, što se pokazalo izuzetno uspješno, direktor Obradović je već naveo koji broj ljudi je u prilici koristiti te podatke“, kazao je federalni ministar pravde Mato Jozić.

Christopher Sheldon, direktor Ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Evropu i Centralnu Aziju, je istakao zadovoljstvo zbog saradnje s Federalnom upravom za geodetske i imovinsko- pravne poslove i Ministarstvom pravde FBiH te dostignuća u okviru pomenutog projekta.

„Cilj Svjetske banke je bio pružiti podršku registraciji nekretnina. Zahvaljujući sistematskom pristupu katastri i zemljišne knjige su harmonizirane i ažurirane u mnogim urbanim područjima širom FBiH, a svi ti podaci su dostupni online. Time ne samo da se povećava pristup informacijama, nego i transparentnost rada zemljišne uprave. Ovaj projekt je dosta tehničke prirode, međutim, važno je istaći i neke koristi za same građane. Preko 1,2 miliona građana FBiH je ostvarilo direktnu koristi od ovog projekta time što su im osigurana prava vlasništva nad imovinom. Sada mnogo lakše, online putem, mogu pogledati svoje podatke o vlasništvu nad nekretninama. Svaki korisnik projekta je, također, uštedio stotine maraka koje je trebao platiti sam, a uštede su i vremenske. Od ostvarenja ovog projekta registracije nekretnina koristi su šire, a ne samo u zemljišnom sektoru. Recimo, podaci iz katastra mogu se koristiti za procjenjivanje vrijednosti zemljišta, za prilagođavanje klimatskim promjenama, za ublažavanje posljedica katastrofa i tako dalje“, kazao je Sheldon.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.