x

20. GS TITULA

Federer nakon velike borbe savladao Čilića i odbranio titulu na Australian Openu

Roger Federer je savladao Marina Čilića u finalu Australian Opena rezultatom 3:2 u setovima i na taj način je odbranio titulu pobjednika prvog Grand Slam turnira sezone.

Federer je već u prvom gemu napravio break, a potom i u trećem i nakon samo 15 minuta igre Švicarac je imao prednost od 4:0. Čilić je uspio osvojiti samo dva gema u prvom setu, te je Federer s lakoćom za samo 25 minuta riješio prvi set u svoju korist rezultatom 6:2.

U drugom setu teniser iz Međugorja je podigao nivo igre, došao je do tie-breaka i riješio ga u svoju korist rezultatom 7:6(5) za 1:1 u setovima.

Čilićeva koncentracija je popustila u šestom gemu trećeg seta kada je Federer napravio break i rutinski priveo set kraju rezultatom 6:3 za vodstvo 2:1 u setovima.

Federer je odmah na početku četvrtog seta došao do breaka i poveo sa 2:0, te su svi pomislili da će ga rutinski osvojiti, ali je Hrvat potom zaigrao mnogo agresivnije i najprije je u šestom uzvratio istom mjerom i došao do 3:3, a potom je napravio break u osmom gemu za 5:3 i izjednačio na 2:2 u setovima rezultatom 6:3.

Roger je sjajno otvorio i peti set, napravio je break i poveo rezultatom 3:0. No, za razliku od prethodnog seta Čilić nije uspio uzvratiti i Švicarac je uz još jedan break do svoje 20. Grand Slam titule u karijeri stigao trijumfom nad Hrvatom rezultatom 6:2, 6:7(5), 6:3, 3:6, 6:1.

Federeru je ovo bila 20. Grand Slam titula u karijeri iz 30. finala, dok je Čilić ostao na jednoj tituli iz tri Grand Slam finala.

Švicarac je osvojio šesti naslov na Australian Openu i uz Roya Emersona i Novaka Đokovića postao je teniser s najviše naslova velikog turnira u Melbourneu.

Čiliću je ovo bilo treće Grand Slam finale i drugi poraz, ali za utjehu je ostvario najbolji ranking karijere i od sutra će biti treći teniser svijeta, odmah iza Nadala i Federera.

Pobjednica u ženskoj konkurenciji je Caroline Wozniacki koja je u finalu savladala Simonu Halep rezultatom 7:6(2), 3:6, 6:4.

Dublove su osvojili Oliver Marach i Mate Pavić u muškoj, Timea Babos i Kristina Mladenović u ženskoj, te Gabriela Dabrowski i Mate Pavić u mješovitoj konkurenciji.


Izvor: Klix.ba/ Foto: EPA-EFE

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.