x

Festival dječije umjetnosti od 3. do 6. maja u Sarajevu!

„3.FESTIVAL DJEČIJE UMJETNOSTI“  prvi je internacionalni festival ove vrste u BiH i Regionu koji je prilika za afirmaciju knjige, muzike i pozorišne umjetnosti za djecu i mlade, ali i ostalih vrijednosti koje iz toga proizilaze.  Ovo je treći po redu festival koji je dobio prefiks značajnog umjetničkog festivala za populaciju od 6. do 14. godina. 

U toku  trajanja Festivala, kroz stalne dnevne aktivnosti bit će prezentirano oko 300 učesnika dramskog, literarnog i muzičkog stvaralaštva – profesionalaca iz BiH i Regije.  I to sve s ciljem edukacije i afirmacije dječijeg stvaralaštva.  

 

3. Festival dječije umjetnosti održat će se od 3. do 6. maja 2017. u Pozorištu mladih, Narodnom pozorištu i Velikoj sali Općine Stari Grad.

 

Partner Festivala je Općina Stari Grad, a prijatelji Festivala Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Centar ali i drugi sponzori koji su dali podršku.

 

Festival se održava u okviru Dana Općine Stari Grad, Dana Općine Centar i Dana Kantona Sarajevo.

 

U okviru Festivala održava se takmičarski dio iz tri oblasti ( teatar, muzika i književnost): 8 dječijih predstava iz BiH i Regije plus dvije festivalske premijere, bit će igrane u glavnom takmičarskom programu, nekoliko horova iz BiH sa revijalnim programom, mnoge art radionice, književna druženja, kao i izbor najboljih bajki pristiglih na raspisani Konkurs. Festival je takmičarskog i revijalnog karaktera, a nagrade su novčane u ukupnom iznosu od 6.000 KM.

 

Svaki dan održavat će se kreativne i edukacijske radionice iz oblasti likovnog i muzičkog stvaralaštva, plesa, lutkarstva, pisanja i sl.

 

Festival se održava uz partnerstvo sa Općinom Stari Grad i to na slijedećim lokacijama: Pozorište mladih i Narodno pozorište ( teatarske predstave, otvaranje i zatvaranje Festivala),  i Velika sala Općine Stari Grad  (muzika i književnost), te otvoreni prostori (BBI, Katedrala, Baščaršijski trg).

 

Ovaj umjetnički festival za djecu je takmičarskog tipa i pokazuje visoke domete u umjetnosti za mlade kako u BiH tako i u široj Regiji.

 

Nagrade nose naziv: Planeta teatra, Planeta bajki i Planeta Muzike.

Festival se otvara 3. maja u 19.30 sati u Narodnom pozorištu sa mjuziklo «Annie» , iako će pozorišne predstave za djecu taj dan već od 11 i 14 sati igrati u Pozorištu mladih i tako svaki dan.

 

Završna ceromija dodjela nagrada i zatvaranje Festivala planirano je za 6. maj u 18 sati u Velikoj sali Općine Stari Grad. 

 

Ulaz na sve programe j besplatan uz prethodnu najavu na 061 337 407 ili preko maila: [email protected]

 

Festivalu su dali podršku partner Općina Stari Grad, pokrovitelj Ministarstvo kulture i sporta KS, zlatni sponzor BH Pošta, Bunjo Grupacija, Općina Centar, Grad Sarajevo, Vakufska banka, BH Gas, Gadžo komerc, Messer BH Gas, Fan Ferhatović, Ćevabdžinica Petica Ferhatović, hotel Hollywood, IMTM, BSO, Europlakat  i drugi brojni prijatelji.

Glavni medijski partneri su TVSA, FTV, Radio Antena i Ekskluziva.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.