x

dio izložbe

Fiat 500 dobio mjesto u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti

Njujorški Muzej moderne umjesti je jedan od najutjecajnijih "barometara" moderne umjetnosti na planeti, a sada je za svoj novi eksponat izabrao klasnični Fiat 500 F.

Automobil eć biti dio nadolazeće izložbe pod nazivom "The Value of Good Design" koja se otvara 10. februara i završava 27. maja 2019. godine. Izložba je fokusirana na dobro dizajnirane stvari koje su također pristupačne masama.


Fiat 500 F, koji se proizvodio od 1965. do 1972. godine, nije slučajan izbor jer se radi o najpopularnijoj verziji originalnog modela Nuova 500 čija je proizvodnja trajala 18 godina. Za dizajn modela 500 je zaslužan dugogodišnji direktor Dante Giacosa koji je dizajnirao automobil za Fiat i prije Drugog svjetskog rata. Radi se o Topolinu iz tridesetih godina prošlog stoljeća s kratkim međuosovinskim rastojanjem i malim motorom s vodenim hlađenjem od 500 kubika. Topolino je kasnije doveo do razvoja modela Nuova 500 također s motorom od 500 kubika. Giacosin dizajn je omogućio dovoljno mjesta u automobilu za vozača i tri putnika iako je vozilo dugo tri i široko 1,3 metra. Uprkos tome je bilo mjesta za putnike, ali i za prtljag smješten u prednjem dijelu automobila.


Između 1957. i 1975. godine je prodano gotovo 4 miliona primjeraka.


Giacosa je požalo što nije bio ambiciozniji s dizajnom te je razmišljao da smjesti motor naprijed te da model 500 ima pogon na prednje točkove, a upravo to je uradio Sir Alec Issigonis sa Minijem.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.