x

FIAT 500L i 500X mijenja jedan novi model - zvaće se 500XL?

Nakon što je ranije ove godine predstavio novu generaciju modela 500 na struju, FIAT se okreće ostalim vozilima iz ove "retro" familije.

FIAT 500L se pravi u Kragujevcu još od 2012, dok je krosover 500X mlađi svega dvije godine, pa treba očekivati da italijanski proizvođač uskoro donese odluku o sudbini ovih modela, odnosno o njihovim eventualnim nasljednicima.

Prema najnovijim informacijama, nasljednik oba vozila trebalo bi da bude samo jedan automobil, koji bi moga da ima oznaku 500XL.

Ovako nešto nagovijestio je predsjednik FIAT-a, Olivije Fransoa, u intervjuu za AutoExpress.

"Moramo razmišljati o sljedećoj generaciji modela koji bi ima smisla u potpuno električnoj verziji i sa oblikom koji je relevantniji i savremeniji", rekao je Fransoa.

"Mislimo da je, na kraju krajeva, možda najbolje spojiti (500)X i (500)L u jedan model", smatra on.

"Ali to nije za nešto što će se destiti u bliskoj budućnosti - svakako ne do kraja ove godine", zaključio je Olivije Fransoa.

Ukoliko se ove najave realizuju, treba očekivati da budući FIAT 500XL u sebi objedini najbolje osobine oba postojeća modela.

Od 500L bi dobio komfornu, prostranu putničku kabinu, a od 500X krosover formu i karoseriju koja je izdignutija od tla.

Spekuliše se i da će 500XL donekle zadržati retro dizajn, poput onog koji ima novi električni FIAT 500, a neizbježan je neki vid elektrifikacije, bilo da je u pitanju potpuno električni ili hibridni pogon.

Vijest o objedninjavanju nasljednika 500L i 500X u jedan novi model stiže samo par dana nakon najave da FIAT planira da lansira kompaktni krosover koji bi bio rival modelima kao što je Nissan Qashqai.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.