x

Dva nova motora

FIAT predstavio osvježeno izdanje crossover modela 500X

S osvježenjem FIAT-ovog crossover modela 500X stižu efikasnija LED svjetla i dva nova turbobenzinska motora.

Za potencijalne kupce crossover modela 500X u FIAT-u su pripremili osvježeno izdanje koje sa sobom, umjesto dosadašnjih xenon prednjih svjetala, donosi LED tehnologiju s kojom je efikasnost svjetala u diskretno izmijenjenim kućištima povećana 20 posto. Manje izmjene urađene su i na kućištima zadnjih LED svjetala.


Suštinske izmjene u ovom slučaju kriju se ispod prednjeg poklopca, jer je FIAT u ponudu uveo dva nova aluminijska turbobenzinska motora Firefly generacije koji su prije davanja zelenog svjetla morali proći bespoštedna testiranja na kojima su na cestama širom svijeta prešli pet miliona kilometara.


Manji litarski trocilindarski motor (93 kilograma) nudi 120 konjskih snaga i 190 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se na prednju osovinu distribuira posredstvom ručnog 6-stepenog mjenjača, a veća 1,3-litarska četverocilindarska opcija raspolaže sa 150 konjskih snaga i 270 Nm najvećeg obrtnog momenta. Prijenos snage na prednju osovinu obavlja se preko automatskog 6-stepenog mjenjača sa dva kvačila.


U FIAT-u kažu da su novi motori 20 posto tiši i efikasniji u odnosu na prethodnike, a u ponudi benzinaca za 500X i dalje ostaje poznati atmosferski 1,6-litarski četverocilindarski motor E-Torq koji je kombinovan s ručnim mjenjačem i prednjim pogonom.


Najmanji motor u turbodizelskoj ponudi je 1,3-litarski četverocilindraš sa 95 konjskih snaga i 200 Nm najvećeg obrtnog momenta. Slijedi ga 1,6-litarska opcija sa 120 konjskih snaga i 320 Nm najvećeg obrtnog momenta, a na vrhu ponude je dvolitarski motor sa 150 konjskih snaga i 350 Nm najvećeg obrtnog momenta s kojim u paketu stiže novi 9-stepeni automatski mjenjač sa dva kvačila i pogon preko obje osovine.


Pored posljednje generacije multimedijalnog sistema Uconnect kojim se upravlja preko 7-inčnog displeja i kompatibilan je s aplikacijama Apple CarPlay i Android Auto, osvježeni 500X opremljen je navigacionim sistemom TomTom 3D, zadnjom kamerom za pomoć prilikom parkiranja i nekoliko sigurnosnih i sistema za asistenciju vozaču.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.