x

FIBA i Euroliga na pomolu prekida višegodišnjeg sukoba?

Svojevrsni rat između dvije europske košarkaške organizacije, FIBA-e i Eurolige traje već godinama, a posebno je eskalirao kada je svjetska košarkaška organizacija odlučila iznenada promijeniti sustav kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini.

To se dogodilo 2018. godine, a od tada kvalifikacije za velika natjecanja održavaju se usred natjecateljske sezone klubova umjesto u ljetnim prozorima kada reprezentacije mogu računati na svoje najbolje igrače.

Zbog takve situacije neke od reprezentacija koje imaju ponajbolje svjetske igrače propuštali su velika natjecanja jer njihove ekipe nisu mogle računati na pomoć najvažnijih članova.


Situacija se, izgleda, počinje mijenjati otkada je vodstvo Eurolige preuzeo Dejan Bodiroga.

Naime, Euroliga je napravila mali korak prema miru tako što je pomaknula utakmicu talijanskih klubova Armanija i Virtusa s 11. na 9. studenog kako bi igrači obje momčadi mogli igrati za svoje reprezentacije u kvalifikacijama za SP. Naravno, oni koji će dobiti poziv. U takvu kategoriju spada i trener Virtusa Sergio Scariolo koji je izbornik novog europskog prvaka Španjolske.


FIBA je ranije pomaknula određene termine kvalifikacija na dane kada se ne igra Euroliga, pa je i vodstvo najjače košarkaške lige izvan Amerike uzvratilo na sličan način jednom malom gestom.


(Sportklub.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.