x

Filmska kulisa na izvol'te: Napušteni istarski grad skriva zlato slavnog morskog huligana

Ako već kolutate očima na stotu verziju domaćeg Romea i Julije, čeka vas osvježenje. Ovo je prava egzotična akcijska priča koja uključuje skriveno zlato i slavnog gusara koji je doista postojao...

Nismo pronašli blago, ali smo pronašli blago. Tako bi se mogao opisati istarski road-trip nedaleko od Limskog kanala. Stoga i vama predlažemo da krenete na zapad, jer vas negdje na pola puta između Pazina i Rovinja čeka gotovo filmski prizor na cesti – napušten srednjovjekovni kaštel Dvigrad.

Ime Dvigrad, čak i na talijanskom (Duecastelli), govori nam da su tu postojala dva dijela grada, Moncastel i Parentin. Danas je sačuvan samo kaštel Moncastel, no oba žive u rukama sv. Sofije (doslovno), čiji prikaz možete vidjeti u reljefu i grbu općine Kanfanar.

Napušteni kaštel izgleda prilično dobro za nešto što se opisuje kao „srednjovjekovna ruševina“. Obrambene zidine, gradska vrata, visoke branič-kule i brojna zdanja koja čuvaju unutra, među kojima je i crkva sv. Sofije… Osnove su tu, a na mašti posjetioca je da rekreira žamor i sjaj nekad živahnog grada.

Good guy Dvigrad

Ime Dvigrad spominje se već u 9. stoljeću. Da pozicija nije odabrana „sam tak“, svjedoče plodno tlo i izvori vode, ali i stope Slavena, Germana, Mlečana i drugih koji su protutnjali starim putevima od obala prema unutrašnjosti. U srednjem vijeku ovo je bio pravi mravinjak ljudi.

Gotovo dvije tisuće stanovnika vrzmalo se po gradu i oko njega. Prodavali su namirnice na glavnom trgu, stražarili na zidinama, kuckali čekićima u svojim obrtničkim radnjama, upirali prstom u gradski statut tijekom glasnih grupnih pregovora s gradskim vlastima ili biskupom, a prolazeći kraj stupa srama koji je ovdje stajao, prezrivo bi pogledali osramoćenog uz „c-c-c“… Možda bi netko potajno odahnuo što i on nije „provaljen“.

Klasičan srednji vijek, kada su pivo i vino tekli ne kao voda, već često i umjesto vode. Imalo je i to svoju cijenu – baš zato što su komunalije bile vic, ovim područjem prohujale su i epidemije kuge i malarije. A onda su stigle i Osmanlije… Izbjeglice iz dalekih krajeva pred osmanskom vojskom ovdje su pronašle sigurnost, no u 17. stoljeću našao se usred ratova Mlečana i Austrijanaca.

Dvigrad je iz svega izašao nepokoren. Kao pobjednik, samo je otresao prašinu sa sebe, no kad se osvrnuo, shvatio je da više nije ostao gotovo nitko. Kada je i zadnji stanovnik stavio stvari na magarca te pošao put Kanfanara, Dvigrad je ostao sam, a makija ga je nježno prekrila kao pred posljednji počinak.


Kaštel bez legende, kao muškarac bez brkova

Ako već kolutate očima na stotu verziju domaćeg Romea i Julije, čeka vas osvježenje. Ovo je prava egzotična akcijska priča koja uključuje skriveno zlato i slavnog gusara koji je doista postojao.

Henry Morgan bio je opaki engleski gusar u 17. stoljeću, zadužen za operacije protiv Španjolske na Karibima. Morski huligan bio je vješti osvajač teritorija i blaga, ali i teško ukrotiv duh.

Da li zbog koje čašice viška ili prgave naravi, Henry se često zaletavao preko granica svojih ovlasti, što je Englesku dovodilo do očaja. Njegov najveći uspjeh – pljačka Paname – bila je dvosjekli mač jer je njime prekršen mirovni sporazum Engleske i Španjolske.

Prema legendi, Morgan se bacio u bijeg i put ga je doveo u slijepu ulicu Jadrana, sve do Limskog zaljeva. Tu se usidrio i sakrio svoje blago. Nedaleko od Dvigrada započeo je nov život, u mjestu koje se prozvalo Morgani (danas Mrgani). A blago? (Još) nije pronađeno…


Pali polku i auto!

Svake godine Dvigrad je lajt-motiv festivala rane sakralne glazbe koja nas na najljepši način vraća na sam povijesni prag renesansnog doba. Povremeno postane i pozornica za predstavu i mjuzikl Morganovo blago, zajedno s manifestacijama domaćih proizvoda i tematskih večera.

Štoviše, Dvigrad se za neke pretvara i u bračni oltar na kojem izgovaraju svoje sudbonosno „da“. Odlična je kulisa za one koji žele romantično i intimno vjenčanje za pamćenje.

Nalazi se uz samu cestu, a ispred nje je i prostor na kojem možete parkirati, pa je praktična destinacija za one koji dolaze automobilom ili biciklom. Svega pola sata vožnje prema zapadu dijeli vas od Rovinja i Limskog kanala, a s druge strane čekaju vas Kanfanar i Žminj.

Sjećate se slavnog hita iz '90-ih, Žminjska polka? Ako ne, trk na Youtube – kad čujete, sjetit ćete ga se. Kladimo se u butelju vina. Znanstveno je dokazano da, kada ga čuje, 9 od 10 ljudi počne cupkati i kreće za Istru. Nije otkriveno što radi onaj jedan preostali.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.