x

Fina vina i Sarajevo Wine Weekend predstavljaju: Fina degustacija - ljetni vinski festival! (GALERIJA)

Press konferencijom za predstavnike i predstavnice medija i službeno je otvorena dugo najavljivana i očekivana Fina degustacija – ljetno izdanje najvećeg i najpoznatijeg bh. vinskog festivala, Sarajevo Wine Weekenda.

Nakon što je tradicija (pro)ljetnih festivalskih izdanja započela prošle godine predstavljanjem svježih vina u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja, Sarajevo Wine Weekend i Fina Vina su za ovu sezonu pripremili novi koncept. Na festivalu će biti predstavljena selekciju premium vinarija iz regiona koje su u proteklim godinama bili apsolutni hit na svjetskoj i evropskoj vinskoj sceni. Neke od vinarija koje će biti predstavljene se na bh. tržištu pojavljuju po prvi put i Fina degustacija je njihova premijera za domaću vinsku publiku, pa će to biti prilika da provjerimo zbog čega upravo ove vinarije dobijaju maksimalan broj poena na ocjenjivanjima vina.  

O razlozima ovakvog ovogodišnjeg koncepta je govorio Amir Beširević, direktor kompanije Fina Vina: «U četrnaest godina i ukupno 15 organizovanih velikih festivala vina, ali i kroz brojna druga dešavanja koja, to slobodno mogu reći, neumorno organiziramo, sada je konačno potpuno jasno da imamo fantastičnu i zahtjevnu publiku koja odlično poznaje vinsku scenu i zna prepoznati premium kvalitetu vrhunskih vina. Iz tog razloga ovoga puta biramo manji broj izlagača nego do sada, ali onih koje su u proteklih godinu ili dvije dobili iznimno visoke ocjene svjetskih stručnjaka».

Najra Krvavac iz organizacijskog tima je, najavljujući održavanje festivala u zgradi Narodnog pozorišta, podsjetila novinare i novinarke na praksu da se festivali gotovo isključivo održavaju u objektima od historijskog i kulturnog značaja, rekavši da je uz promociju vinske kulture zadatak i obaveza Sarajevo Wine Weekenda da promovira i kulturno i arhitektonsko bogatstvo zemlje, i da će s ovim festival svakako nastaviti i u budućnosti.

Nj.E. gđa. Zorica Bukinac, ambasadorica Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini, je kazala kako ambasada vrlo rado podržava Sarajevo Wine Weekend sada već dugi niz godina, smatrajući da je ovo još jedna odlična prilika za tržišno povezivanje dviju država i njihovu međusobnu promociju, imajući u vidu da veliki broj izlagača dolazi upravo iz Slovenije. Upravo iz tog razloga gđa. Bukinac je najavila i posjetu delegacije svojih kolega i kolegica ambasadora drugih zemalja festivalu. Uz ambasadu, prijatelji i partneri ovog izdanja Sarajevo Wine Weekenda su i Sarajevski Kiseljak, te Hotel Bosnia iz Sarajeva.

Sarajevo Wine Weekend – Fina degustacija počinje večeras finom večerom i predstavljanjem vinara u restoranu LibertAs, a festival se održava u Narodnom pozorištu Sarajevo u petak, 22.06., od 17 do 21 sat. Nakon festivala, kao i svih godina do sada, organiziran je i after party u Coloseum Clubu u Sarajevu. Ulaznice za festival je moguće kupiti na ulazu ili putem servisa kupikartu.ba.


Foto: Mirnes Mašić

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.