x

poraz na domaćem terenu

Finska srušila reprezentaciju BiH, Zmajevi ostali bez Svjetskog prvenstva!

Nogometna reprezentacija BiH poražena je u Zenici od selekcije Finske rezultatom 3:1 u okviru pretposljednjeg kola kvalifikacija za SP i ostala je bez šansi da se domogne Mundijala, uključujući i plasman u baraž.

Finska kolo prije kraja ima četiri boda više od bh. tima i nedostižna je za našu selekciju, te će Finci sa selekcijom Ukrajine voditi borbu za drugo mjesto u grupi.

Zmajevi, s druge strane, u utorak igraju protiv Ukrajine, ali taj meč neće imati rezultatski značaj za bh. reprezentaciju.

Naša reprezentacije je furiozno i napadački ušla u susret, a već u osmoj minuti Zmajevi su tražili penal zbog igranja rukom Vaisanena u svom kaznenom prostoru, ali se sudija Oliver nije oglasio.

Uzaludni su bili protesti Zmajeva, jer je Oliver samo odmahnuo rukom i nastavilo se s igrom.


Foto: Radiosarajevo

U 11. minuti propustili smo veliku priliku za vodstvo. Kolašinac je odlično prošao po lijevoj strani i odigrao povratnu loptu, idealnu za Miralema Pjanića, ali je nogometaš Bešiktaša šutirao preko gola sa vrha kazenog prostora.

Samo osam minuta kasnije novu veliku šansu imao je Prevljak, ali je slabo zahvatio loptu na petercu iz gotovo idealne situacije, te je ostalo 0:0.

Nakon toga, probudila se i Finska. U 23. minuti Saničanin je poklonio loptu Pukkiju koji je izašao sam pred Šehića, ali je stoper Partizana uspio stići finskog napadača i intervenisati.


Već u narednom napadu dosuđen je penal za goste. Raitala je šutirao s 20-ak metara, Pjanić je neoprezno ispružio ruku, a sudija Oliver je pokazao na bijelu tačku. Odgovornost je preuzeo Pukki, ali Šehić je maestralno reagovao i odbranio je njegov udarac.

Konačno, period bolje igre gosti su krunisali u 29. minuti. Pukki je prošao po desnoj strani i proigrao Forssa, a njemu nije bilo teško da pogodi mrežu Zmajeva iz neposredne blizine za vodstvo Finske 1:0.

Zmajevi su bili uzdrmani nakon primljenog gola, ali u 36. minuti vratila nam se nada kada je direktan crveni karton dobio Jukka Raitala.

Desni bek finske reprezentacije brutalno je startovao na zglob Seada Kolašinca koji je bio u sjajnom prodoru, a engleski sudija Michael Oliver mu je bez mnogo razmišljanja pokazao put u svlačionicu.


Kolašinac nažalost nije mogao nastaviti meč, a zamijenio ga je Ermedin Demirović.

Do kraja prvog dijela naš tim je s igračem više izvršio veliki pritisak, ali Finicu su se odbranili. Prvo je udarac Ahmedhodžića je izblokiran, a potom je Prevljak glavom nakon kornera šutirao preko gola.

Drugi dio je počeo velikom šansom za Finsku. Pukki se namjestio na udarac na nekih 11 metara od gola Zmajeva, ali je lopta prošla tik pored stative.

Ipak , u 50. minuti bilo je 2:0 za Finsku. Nakon greške Ćivića i slabe reakcije ostatka odbrane, lopta je došla do Robina Loda koji je sjajno plasirao u mrežu udarcem s desetak metara iskosa.

Selektor Petev je potom na teren poslao Gojaka, Prcića, M. Sušića, i Menala, a to mu se isplatilo u 69. minuti.


Gojak je izveo slobodan udarac iskosa s lijeve strane, a na petercu je maestralno reagovao Menalo koji je smanjio na 2:1 i vratio je nadu Zmajevima.

Ipak, u 73. minuti uslijedio je novi šok. Lod je izveo slobodan udarac, a zaboravljeni O'Shaughnessy je iz blizine ponovo matirao Šehića za 3:1.

Naši igrači su reklamirali ofsajd, ali Oliver je nakon konsultacija VAR-a pokazao na centar.

Do kraja utakmice naši igrači su jalovo napadali, ali nisu uspjeli postići gol. Najbolju šansu smo imali u 89. minuti kada je izblokiran udarac Stevanovića iz blizine i do kraja je ostalo 3:1.

Naš tim je podbacio u najvažnijem meču kvalifikacija i propustio je ogromnu šansu da u posljednjem meču s Ukrajinom odlučuje o plasmanu na SP ili barem u baraž, a opravdanje svakako nije ni izostanak povrijeđenog kapitena Edina Džeke.

.

.

.

Izvor: Klix
Foto: Radiosarajevo

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.