x

Ragbija više nema na Apeninima

FIR otkazao sezonu, da li će Fudbalski savez Italije istrajati u svojoj namjeri?

Čitava Italija je i dalje u teškoj situaciji zbog pandemije novog koronavirusa. Italijani imaju puno važnijih problema, ali se konstantno vodi rasprava i šta uraditi sa sportom.

Kao i u većini svijeta i u Italiji su sportska takmičenja zaustavljena nakon rapidnog širenja virusa Covid-19 ovom zemljom, a neka se ove sezone neće ni nastaviti.

Ragbi, izuzetno cijenjen i praćen na Apeninima, više se ove sezone neće igrati.

Ragbi sezona koja je prekinuta polovinom februara neće se završiti, odlučila je Ragbi federacija Italije (FIR).

FIR je jutros potvrdio da za ovu sezonu neće biti šampiona, promocije ili ispadanja, a u potpunosti su prekinute sve četiri lige pod okriljem saveza - Top12, Serija A, Serija B i Serija C.

Ragbi federacija se na ovakav potez odlučila kako bi se "zaštitili zradvlje i budućnost igrača", te kako bi pokazala da cijeni svoje etičke vrijednosti i dala klubovima dovoljno vremena da naprave planove za novu sezonu. 

U Italiji, od "većih" sportova, još zvanično nisu potpuno otkazani fudbal i košarka.

Neizvjesan je završetak ove sezone u košarkaškim takmičenjima u Italiji, dok će po svemu sudeći Italijanski fudbalski savez (FIGC) na sve načine pokušati nastaviti sezonu, bez obzira na mišljenja mnogih, pa vjerovatno i Italijanskog olimpijskog komiteta (CONI), da će to biti jako teško.

Prema još važećim odlukama, Serija A je "na odmoru" do trećeg aprila, ali će uskoro sigurno biti odgođena do daljnjeg. Čelnici italijanskog fudbala se sada nadaju nastavku sezone početkom maja, ali sve će zavisiti od situacije u državi i odluka vlasti.

Primjere otkazivanja imamo i u našoj zemlji i regionu. U BiH je potpuno prekinuta košarkaška sezona, Slovenci su okončali košrakaška i rukometna takmičenja...


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.