x

Ford F-150 Raptor dobija motor sa 760 konjskih snaga?

Prošlo je više od decenije od kada je Ford debitovao s izdanjem Raptor svog bestselera F-150 i napravio veliku revoluciju u segmentu kako javnost vidi terenske pikap kamionete. Nikada ranije nije postojao tako ekstreman model koji je izašao direktno iz fabrike, i s kojim biste mogli da jurite 160 km/h na neasfaltiranim putevima, pa je američki gigant uživao u velikom ugledu i popularnosti.

Ali, ne baš tako davno je stigao rival razvijen od strane Rama, i to u vidu modela 1500 TRX i podigao paket na značajno viši nivo. Sa 702 konjske snage je djelovao daleko impresivnije od Raptorovih 450 "grla", iako Fordov predstavnik pruža nižu masu za preko 350 kilograma.

Kada je treća generacija Raptora debitovala prethodne godine, ponovo smo mogli da vidimo samo pomalo zastarjeli turbobenzinac sa šest cilindara, ali nam je Ford obećao da će u bliskoj budućnosti debitovati i izdanje R sa osam cilindara.


Brzo su krenule spekulacije u kojom motoru je riječ i 5,0-litarski "Coyote" je brzo otpao sa liste. To je ostavilo jedina preostala dva u Fordovoj ponudi - 5,2-litarski "Voodoo" sa kompresorom i "kamionski" 7,3-litarski agregat poznat pod nadimkom "Godzila". Ovaj posljednji je originalno razvijen na teška komercijalna vozila i ne može da se pohvali sa sirovom snagom, pa je procesom eliminacije Voodoo izašao kao pobjednik.

Trenutno se ugrađuje u model Mustang Shelby GT500 i može se pohvaliti sa 760 konjskih snaga, a sada je vijest, u neku ruku, postala i zvanična. Naime, na društvenoj mreži Instagram je postavljena fotografija koja pokazuje da Ford uskoro kreće sa proizvodnjom Raptora za 2023. godinu i da će ga pokretati baš taj motor. Nismo uvjereni da će razvijati identičnih 760 "grla", ali ako nam je istorija pikap kamioneta na američkom tržištu nešto pokazala, Ford neće dozvoliti da ga bilo ko nadmaši u kategoriji u koju je osnovao.


Novinari su se obratili kompaniji za komentar i dobili su potvrdan odgovor da će Raptor dobiti V8 motor, ali osim toga nisu ulazili u detalje koji će to konkretno biti. Ne sumnjamo da smo stigli do vremena kada će terenac biti ekstremno testiran i da će samim tim nove informacije svakodnevno biti dostupne javnosti, a mi ćemo ih naravno prenijeti, prenosi AutoRepublika.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.