x

Ford ima inovativno rješenje za spriječavanje krađe točka

Za skidanje točka na Fordovim automobilima moraće da se koriste posebni ključevi za skidanje matica čiji dizajn je baziran na glasovnom uzorku vlasnika vozila.

Iz Forda kažu da je bezbednost samih automobila sve veća pa lopovi, umjesto samih automobila, kradu njihove dijelove poput npr. točkova. Jedan od načina zaštite od krađe točka jeste zaključavanjem matica točka, ali ni to nije savršeno rješenje jer lopovi mogu probiti i takvu zaštitu i ukrasti točkove, piše Zimo.hr.

Ekipa iz Forda je zato smislila prilično zanimljivo i posebno rješenje zahvaljujući kojem bi točkovi trebalo da ostanu na svom mjestu, čak ako se na njih namjere i najuporniji lopovi. Naime, koriste posebne matice za zaključavanje koje su jedinstvene za svakog korisnika, a te matice, kao i ključ za njihovo otključavanje su bazirani na glasu vlasnika automobila i isprintani putem 3D printera.

Matica i ključ su isprintani od nerđajućeg čelika u jednom dijelu i tek onda odvojeni, što onemogućava kopiranje i kloniranje ključa, koji je dostupan samo vlasniku vozila. U procesu stvaranje jedinstvene matice i ključa ne moraju da se koriste isključivo zvučni zapisi, već npr. i nekakav specifičan dizajn, inicijali vlasnika vozila itd.

Princip na kome se rade jedinstvene matice i ključ je sledeći – inženjeri prvo snime glasovni zapis vlasnika automobila u trajanju ne kraćem od jedne sekunde, nakon čega poseban softver konvertuje zvučni zapis u fizički obrazac koji može da se isprintuje i koristi kao dizajn za matice za zaključavanje i njihov ključ.

Zahvaljujući 3D printanju, omogućena je veća bezbjednost i personalizacija automobila, kaže Fordov inženjer Raphael Koch, dodavši da je to dokaz da je 3D printanje budućnost u proizvodnji automobila.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.