x

Ford ima problem da privuče kupce sa električnim modelima

Dolaskom Džima Farlija na mjesto prvog čovjeka Forda, električni modeli izrađeni od strane ovog američkog proizvođača su odjednom počeli da niču.

Već smo vidjeli vozila s oznakama: Mustang Mach E, F-150 Lightning i Transit EV, a kako je Ford najveći proizvođač komercijalnih vozila na svijetu, tako im je jako bitno ono što velike korporacije misle o takvom potezu.

Pretežno, pričamo o flornoj prodaji gdje velike firme naručuju ogroman broj primjeraka na godišnjem nivou, a oko 30 odsto Fordove ukupne prodaje čine baš takve mušterije.

Ali, ako se po jutru dan poznaje, firma će imati dosta veliki problem da uvjeri vjerne kupce da investiraju u vozila na struju.


Sudeći po izjavama jednog od čelnika Teda Kanisa, firme sa kojima Ford sarađuje već duži niz godina, oni još uvijek nisu spremni da se odreknu provjerenih benzinaca i dizela, već se države teorije "videćemo šta novi dan donosi".

S druge strane, Ford smatra da će 70 odsto vozila hitne pomoći, autobusa i kombija biti na električni pogon do 2030. godine, što bi rezultiralo u oko 300 hiljada narudžbina. Kanis dodaje da će i treći pikap kamioneta biti na struju do kraja ove decenije, a riječ je o brojci od 800 hiljada vozila.

Dok je američki proizvođač vozila jedini koji već sada ima predstavnike u obje kategorije, konkurencija ne spava mirno i u narednih nekoliko godina ćemo vidjeti rivale iz Chevroleta, Rama, Tesle, Riviana i mnogih drugih. Na pitanje šta tačno brine mušterije, Kanis kaže da je "nepoznanica uvek bila ono što generiše najveći strah u ljudima", a niko ne želi da bude prvi koji će testirati nešto potpuno novo.


S druge strane, američki proizvođač je za električni pikap kamionet F-150 Lightning do sada primio preko 150 hiljada narudžbi, ali je riječ uglavnom o privatnim kupcima. Ford se nadao da će među njima biti i velike korporacije koje će svake godine osvježiti ponudu sa pet ili deset hiljada novih primjeraka, međutim do sada, zahtjeva za ponude ovog tipa jednostavno nema.

S pozitivne strane, interesovanje privatnih mušterija je svakako dobra vijest, pošto kompanija narednih godina planira da doda i takvu konfiguraciju na modelima Bronco i Explorer, kao i veliki broj manjih krosovera u zajedničkoj saradnji sa Volkswagenom.

Svaka promjena u životu je naravno teška, pa ubijediti veliki broj kupaca da su EV pravo rješenje, svakako jeste veliki izazov. Ne sumnjamo da će Ford biti uspješan u tom pokušaju jer ne postaje se najvećih proizvođač komercijalnih vozila na svijetu bez razloga, piše AutoRepublika.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.