x

Ford od čistog zlata

Ljubitelji maketa automobila i brzine, ovoga puta imaju jedinstvenu priliku da nabave ultimativni trofej za svoju kolekciju.

U pitanju je 2006 Ford GT od čistog zlata, koji prodaje aukcijska kuća Sotheby’s. Naručen od strane nasljednika slavnog Henrija Forda, kao obilježje stogodišnjice Ford Motor Company brenda, ovaj unikatni minijaturni automobil napravljen je u cjelosti od dvo-tonskog 18-karatnog zlata, osim njegovih funkcionalnih crnih guma.

"Izliven u brojne kalupe i pažljivo sastavljen, ovaj model u razmjeri 1/25 ohrabruje sve one koji ga posmatraju da ga dodirnu”, kaže Ketrin Beket, stariji potpredsjednik i vođa Magnificent Jewels prodaje za Sotheby’s, dodajući da se malena vrata ovog modela otvaraju, kao i hauba i pregrada sa motorom.

GT je jedan od najtraženijih modernih klasika, još otkako je prvi model sišao sa proizvodne trake Ford brenda 2004.godine", kaže Ijan Keleher, glavni direktor marketinga Sotheby’s aukcijske kuće.

 Sa samo 5.000 konstruisanih vozila, objašnjava Keleher, 2006 GT dizajn je jedinstven omaž legendarnom GT40, modelu koji je osvojio četiri uzastopna Le Mans takmičenja.

"Deleći skoro svaki nabor i liniju sa svojim istorijskm pretkom, 2006 GT kreiran je kako bi nas asocirao na najvažnije trijumfalne trenutke Ford kompanije. Baš kao i originalni trkački model, novi GT morao je biti svetski rekorder, ali ono što je najvažnije, on je morao da obori šestogodišnji niz Ferrari brenda na slavnoj 24-časovnoj trci".

"Ako vašim venama teče Ford Blue, nema boljeg ili jedinstvenijeg minijaturnog kolekcionarskog modela od ovog, koji je zaista unikatan", dodaje Keleher. Ovaj model sa sobom nosi procjenjenu cijenu od 30.000 do 40.000 dolara, što je znatno manje od cijene za novi Ford GT, koji košta minimum 450.000 dolara.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.