x

Ford prestaje da prima narudžbine za Fiestu i Focus u Evropi

Zbog problema sa proizvodnjom, Ford je primoran da prestane da prihvata narudžbine za Focus i Fiestu u Evropi.

Automotive News naime izvještava da se do daljnjeg mogu naručiti samo unaprijed konfigurisani modeli, čime se kupcima ostavljaju bar neke šanse da dobiju novi Focus ili Fiestu, prenosi autoblog.rs

Portparol Forda je za Automobilwoche rekao da proizvođač trenutno ima rokove isporuke do 12 mjeseci za neke od svojih modela, a poremećaji u lancima snabdijevanja i proizvodnji ne pomažu ovoj situaciji.

„Prije nekog vremena smo zatvorili dostupnost slobodnih narudžbina za Ford Focus i Fiestu, između ostalih“, potvrdio je portparol publikaciji. „Međutim, nudimo raspoloživi obim proizvodnje našim dilerima u obliku unaprijed određenih jedinica na osnovu potražnje kupaca.“


Vrijeme čekanja za Focus je u ovom trenutku izuzetno dugačko. Ford je u junu ove godine najavio da će proizvodnja u njegovoj fabrici u Saarlouisu u Nemačkoj biti značajno smanjena nakon kraja avgusta, što će dodatno povećati pritisak na Focusovu listu čekanja.

Markus Thal, šef radničkog savjeta u fabrici, rekao je da će narudžbine koje se trenutno obrađuju vjerovatno biti realizovane u proljeće 2023. Ford predviđa da će godišnji proizvodni kapacitet fabrike biti smanjen sa oko 195.000 jedinica, koje su prvobitno planirane, na samo oko 117.000 u 2022. godini.


Thal je rekao da je u planu da se tokom 2023. napravi oko 143.000 Focusa, iako proizvodnja možda neće dostići očekivani nivo zbog manjka u lancu snabdijevanja. Situacija na energetskom tržištu također komplikuje proizvodnju.

Focus će inače opstati do 2025. godine kada je planirano da prestane proizvodnja, bez direktne zamjene. Fabrika u Saarluisu će najvjerovatnije zato izgubiti veliki dio svoje radne snage jer Ford priznaje da nije pronašao rješenje za održavanje fabrike i rad nakon ukidanja tog automobila.


(Automobili.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.