x

Ford ukida Galaxy i S-Max modele

​Sem Fieste, Ford ukida još nekoliko modela na evropskom tržištu.

Ovaj proizvođač automobila je naime sada potvrdio da će i modeli S-Max i Galaxy biti ukinuti na proljeće sljedeće godine, bez planova za njihovu direktnu zamjenu.

Kako se navodi, ova odluka dolazi kao rezultat Fordovog prelaska na asortiman potpuno električnih proizvoda i kao odgovor na promenljivu potražnju kupaca, piše Autoblog.


Ford Galaxy je lansiran u Evropi 1996. godine kada je prva generacija stigla kao proizvod zajedničkog ulaganja između Forda i Volkswagen grupe. Model se također prodavao kao Volkswagen Sharan i SEAT Alhambra, ali kada je model druge generacije debitovao 2006. godine, prešao je na novu platformu koja je zajednička sa Mondeom. Od lansiranja na tržište, više od 820.000 Galaxy jedinica je prodato širom evropskog kontinenta.

Galaxy druge generacije je krenuo u prodaju zajedno sa sportskijim S-Max modelom, čijih 570.000 primjeraka je isporučeno kupcima od 2006. Međutim, tokom 2021. prodaja je dramatično pala i prodato je samo 4.700 Galaxy i 7.400 S-Max jedinica u Evropi.


Ford kaže da su knjige porudžbina za ova dva višenamjenska vozila nedavno zatvorene, što praktično znači da više ne možete da naručite potpuno novi S-Max ili Galaxy.

Samo postojeće porudžbine kupaca će se proizvoditi u Fordovoj fabrici u Valensiji, u Španiji, prije nego što se ova dva modela i definitivno ukinu.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.