x

pad interesovanja

Ford zatvara "neodrživu" fabriku u Velsu u kojoj je zaposleno 1.700 ljudi

Pogon u Bridgendu otvoren je 1980. godine i jedan je od najvećih poslodavaca u Velsu.

Fordova fabrika motora u Velsu u kojoj je zaposleno 1.700 ljudi "ekonomski je neodrživa" i bit će zatvorena sljedeće godine, objavili su u četvrtak iz američkog automobiliskog koncerna, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kompanija je za zatvaranje okrivila pad interesovanja kupaca i isticanje ugovora sa Jaguar Land Rover. Zbog toga Ford je najavio zatvaranje u septembru 2020. godine.

Stuart Rowley, predsjednik Forda za Evropu rekao je da promjena potražnje kupaca i nepovoljni troškovi, kao i odsustvo proizvodnje dodatnih modela motora u pogonu u Bridgendu u budućnosti čine pogone ekonomski neodrživim.

Pogon u Bridgendu otvoren je 1980. godine i jedan je od najvećih poslodavaca u Velsu.

- Imat ćemo pojačan program kroz koju ćemo pomoći zaposlenicima da pronađu novi posao ili započnu vlastiti biznis - naglasio je Rowley.

Jeff Beck iz regionalnog ogranka sindikata GMB (Britanski kongres sindikata) istakao je da je vijest "pravi udarac čekićem za velšku ekonomiju i zajednicu u Bridgendu".

Loša vijest iz Forda samo je posljednja u nizu za britansku automobilsku industriju, koja se bori sa neizvjesnostima vezanim za Brexit, kao i sa globalnim problemima koji ometaju sektor.

Ford je prošlog mjeseca objavio da će ukinuti 7.000 radnih mjesta širom svijeta, među kojima i nekoliko stotina u Velikoj Britaniji.


(Fakotr.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.